Federația „Solidaritatea Sanitară” din România atenționează autoritățile asupra faptului că veniturile nete ale angajaților din sectorul public de sănătate ar putea să scadă din acest an.

Reprezentanții federației avertizează asupra riscului unei reduceri semnificative a veniturilor pentru toți salariații care beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă (în special pentru medici și asistentele medicale), dar și pentru toți salariații care participă la asigurarea continuității asistenței medicale în regim de tură. În acest sens, reprezentanții federației au făcut o analiză de risc care a arătat că atât spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cât și cele din subordinea autorităților locale ar putea fi afectate.

„Toate calculele noastre se dovedesc acum a fi corecte, ele indicând că în absența unei intervenții energice a Guvernului pentru corectarea situației, mai mult de jumătate dintre angajații din sănătate vor suferi scăderi ale veniturilor nete salariale comparativ cu ultimele luni ale anului trecut.”, se arată într-un comunicat al federației.

Sindicaliștii spun că deși au primit asigurări că nu vor fi scăderi ale veniturilor, în prezent nu există o acoperire legală în acest sens.

„Amânarea negocierilor cu Guvernul (care trebuiau desfășurate încă de săptămâna trecută), împotriva solicitărilor noastre, se dovedește o inițiativă greșită, riscând să accentueze problemele; lipsa de diligență riscă să ne conducă la repetarea situației din perioada aprilie-mai 2018, caracterizată de proteste spontane în toată țara.”

Federația „Solidaritatea Sanitară” susține că are pachetul de soluții necesare pentru a asigura protecția salariaților împotriva scăderii veniturilor salariale, dar și pentru a genera un nivel de creștere reală a acestora. În concluzie, reprezentanții federației solicită Guvernului o întâlnire de urgență pentru a se asigura că sunt adoptate măsurile necesare pentru respectarea prevederilor Acordului încheiat în luna mai 2018.

 

Ultimul update: 6 februarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.