„Creșterea salariilor din sănătate este corelată cu scăderea corupției personalului din sănătate, dar și cu creșterea mulțumirii pacienților privind calitatea serviciilor medicale”, atenționează Federația „Solidaritatea Sanitară”. Sindicaliștii susțin că informațiile oficiale consultate de experți din federație contrazic astfel cifrele vehiculate de unii oficiali. În perioada 2015-2017, creșterea salariilor a fost corelată cu o scădere a plăților informale cu nouă puncte procentuale.

Datele demonstrează însă o pondere mică a condiționării actului medical, de aproximativ 3%.  Sindicaliștii precizează că aceste date indică faptul că 3% din pacienți au reclamat că le-a fost condiționată prestarea actului medical și nu că 3% dintre salariații din sistemul medical au condiționat serviciul medical.

Cifrele consultate de sindicaliști demonstrează și o scădere a condiționării actului medical concomitent cu creșterea salariilor. Scăderea este pe măsura creșterilor salariale reale, nu pe cea a creșterilor salariale prezentate de Guvern, mai spun reprezentanții federației. „Ponderea condiționării actului medical este influențată de înșelarea așteptărilor salariale: distanța mare dintre promisiunile guvernamentale și realitatea resimțită de salariați diminuează viteza de scădere a acestei variabile.”

Sindicaliștii consideră că mărirea salariilor este o măsură corectă inclusiv din perspectiva reducerii corupției. Există însă o problemă referitoare la modul în care este făcută această majorare și numărul mare de inechități care generează insatisfacții. Acest fapt atenuează efectele pozitive ale creșterilor salariale, au mai spus reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Totodată, sindicaliștii resping categoric condiționarea actului medical de către salariați, acesta fiind un act de corupție și susține că numai instituțiile abilitate pot interveni în aceste cazuri.

Ultimul update: 16 ianuarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.