Sindicatele din sistemul sanitar amenință cu proteste în cazul în care salariile nu vor mai fi majorate de la începutul anului viitor. Consiliul de coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” a decis ca angajații din sistem să se mobilizeze pentru proteste în situația în care Guvernul va decide prin ordonanță de urgență ca veniturile salariale să fie înghețate la nivelul lunii decembrie 2018.

Sindicaliștii spun că, în cazul în care actul normativ de înghețare a salariilor va fi promovat în perioada sărbătorilor, protestele vor fi declanșate imediat. „În situația în care creșterea salariilor începând de la 1 ianuarie 2019 nu va fi stabilită prin legea bugetului de stat, solicităm Guvernului adoptarea unui act normativ în regim de urgență, care să asigure acordarea acestui drept salariaților”, se arată într-un comunicat al Federației.

Reprezentanții acesteia susțin că în prezent sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creștere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal. „Având în vedere că suntem în perioada negocierii Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar și multe dintre drepturile salariaților fac parte din solicitările pe care Federația «Solidaritatea Sanitară» le are în cadrul acestei negocieri, în cazul neonorării așteptărilor firești ale salariaților, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge până la greva generală”, se mai arată în comunicat.

În urmă cu o săptămână, și Federația Sanitas a cerut Guvernului să-și respecte angajamentele legale față de angajații din sănătate și asistență socială. Aceștia au declarat că aplicarea neunitară, în 2018, a creșterilor salariale a nemulțumit jumătate din salariații din sănătate și aproximativ 70% din cei din asistența socială. „Creșterile salariale diferențiate doar pentru o parte dintre angajații sistemului sanitar și de asistență socială  în timp ce alți profesioniști așteaptă în continuare aceste creșteri a generat o stare de nemulțumire, accentuând tensiunile interne cu consecința directă a afectării climatului profesional”, arătau reprezentanții Federației Sanitas. Ei au solicitat și aplicarea imediată a prevederilor regulamentului de sporuri, pentru toate categoriile de profesioniști, raportat la noile salarii de bază. Sindicaliștii de la Sanitas avertizau că orice altă decizie guvernamentală care ar putea afecta drepturile celor peste 100.000 de membri de sindicat din sistemul sanitar și de asistență socială îi va determina să folosească toate mijloacele de luptă sindicală pentru apărarea drepturilor legale ale acestora.

Ultimul update: 17 decembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.