Două dintre cele mai mari secții ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti au un sistem informatic prin care pacienții așteaptă mai puțin să intre la consultație. Cu ajutorul  softului MediWeb, realizat de medicul rezident Alexandru Herdea, pacienții sunt direcționați către secția de ortopedie sau chirurgie, în funcție de necesitățile lor.

Fiecare pacient care se prezintă în ambulatoriu la ortopedie sau chirugie primește un număr de ordine arondat de sistem, pe care îl va utiliza în tot circuitul și care îi va permite să-și păstreze ordinea în accesarea serviciilor medicale.

„Necesitatea unui astfel de sistem a pornit, în primul rând, de la necesităţile secţiilor de chirurgie şi ortopedie pediatrică care în ultima vreme au cunoscut o creştere impresionantă a adresabilităţii. Un singur exemplu: în 2015, secţia de ortopedie a spitalului rezolva un număr de 150 de prezentări pe zi, pentru ca acum să ne situăm undeva la 258, uneori chiar 300 de prezentări într-o singură zi”, a explicatConf. Dr. Alexandru Ulici, managerul Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu.

Noul soft îi ajută mult și pe medici care nu mai completează fișele de mână, ci cu ajutorul softului, ceea ce le permite să aloce 75% din timpul alocat consultației pacienților.

„Rezultatele obținute în perioada de testare a sistemului informatic ne indică atât o îmbunătățire a experienței pacientului în cadrul ambulatoriului de specialitate Ortopedie-Chirurgie, cât și a experienței medicilor. Timpul de așteptare al pacienților a scăzut cu aproximativ 40%, în timp ce timpul alocat consultației a crescut cu 75%, în favoarea pacientului. Toate informațiile pe care medicii le înregistrau manual sunt acum preluate de sistemul informatic și formează dosarul electronic al pacientului. Se face astfel trecerea de la folosirea unui registru medical clasic la o bază de date securizată. Totodată, informațiile colectate facilitează realizarea de statistici și viitoare cercetări medicale”, a declarat Conf. Dr. Alexandru Ulici, Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Prin sistemul informatic MediWeb, spitalul poate avea o evidență clară a numărului de persoane care au beneficiat de serviciile medicale și a tipului de afecțiuni tratate, ceea ce le permite medicilor să centralizeze informațiile și să realizeze un registru electronic cu pacienții și printarea rețetei pacientului în faza finală a circuitului. 

 

SănătateaTV.ro