Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Comisiei Europene (CE), 38% dintre respondenții români au răspuns că au utilizat un antibiotic în ultimul an (formă orală, precum pastile, praf sau sirop) – media UE fiind de 34%.

 

Pentru România, rezultatele CE au fost obținute în urma efectuării a unui număr de 1014 de interviuri față în față în față perioada 09-18.04.2016. Printre aspectele pe care le-a vizat chestionarul, s-au aflat gradul de utilizare a antibioticelor, cunoștintele despre antibiotice, atitudini și informații referitoare la utilizarea corectă a antibioticelor, informații dorite și surse de încredere, cel mai eficient nivel de abordare a rezistenței la antimicrobiene sau utilizarea antibioticelor în agricultură și mediul înconjurător.

 

Românii au răspuns și la întrebarea privind modul procurării ultimului tratament cu antibiotic pe care l-au urmat. Astfel, în 2016, din cei 1014 de respondenți, 84% (851 de persoane) dintre aceștia au urmat un tratament antimicrobian pe baza unei rețete de la medic - media UE pentru anul 2016 a fost de 93%.

 

Referitor la cunoștințele românilor despre antibiotice, Sondajul Eurobarometru al CE arată că 29% dintre aceștia știu că antibioticele nu sunt eficiente pe virusuri, în timp ce 58% (față de media UE de 46%) au răspuns incorect. De asemenea, 39% dintre respondenții români au răspuns corect la întrebarea despre eficiența antibioticelor în caz de răceală sau gripă, iar 51% dintre ei au răspuns greșit – media UE a fost de 56% corect, respectiv 36% răspuns incorect.

 

În ceea ce privește atitudinile și informațiile referitoare la utilizarea corectă a antibioticelor, 78% dintre respondenții români opresc administrarea antibioticelor după ce au luat toate antibioticele conform recomandărilor, în timp ce 18% dintre ei opresc administrarea după ce se simt mai bine.

 

21% dintre respondenții români își amintesc că în ultimul an au primit o informație cu privire la neluarea antibioticelor dacă nu este necesar - în scădere cu 8% față de perioada 2013-2016, iar media UE a fost de 33%. În același timp, 78% dintre români nu-și aduc aminte să fi găsit informații sau mesaje pentru a nu recurge la tratament antibiotic în caz de răceală sau gripă. 41% dintre români au declarat că au fost informați de un medic referitor la neadministrarea antibioticelor fără să fie necesar, 47% dintre aceștia au văzut la știrile de la TV că nu e recomandată tratarea cu antibiotice fără să fie nevoie – media UE pentru aceste aspecte a fost de 32%, respectiv 26%.

 

La întrebarea  <<În legătură cu care subiecte ați dori să primiți mai multe informații?>>, 39% dintre respondenții români au declarat că pentru afecțiunile care necesită antibiotice (media UE: 26%), 35% au indicat rezistența la antibiotice (media UE: 23%), în timp ce 36% ar dori mai multe informații despre modul cum se utilizează antibioticele (media UE: 22%).

 

În ceea ce privește sursa informațiilor, 90% dintre respondenții români au declarat că doctorul este principala sursă de încredere (media UE: 84%), iar 35% au încredere în farmacist (media UE: 37%).

 

32% dintre respondenții români au declarat că abordarea rezistenței la antibiotice ar fi utilă dacă s-ar realiza individual sau în cadrul familiei, în timp ce 31% au fost de acord că o abordare națională sau la nivel regional ar fi eficientă (media UE a fost de 19% pentru abordarea individuală și 28% pentru abordarea națională/regională).

 

Despre utilizarea antibioticelor în agricultură și mediul înconjurător, 60% dintre respondenții români au fost de acord ca animalele bolnave din ferme să primească antibiotic (media în UE: 56%), pe când 29% dintre români nu au fost de acord cu folosirea antibioticelor în zootehnie (media UE: 34%). Despre stimularea creșterii animalelor din ferme utilizând antibiotice, 30% dintre români știau că este interzisă (media UE:37%), în timp ce 68% au declarat că nu știau (media UE: 60%).

 

Potrivit Sondajului Eurobarometru, 25.000 de oameni din Uniunea Europeană își pierd viața în fiecare an din cauza rezistenței microorganismelor la antibiotice. Extrapolat, se estimează că global această cifră ar ajunge la 70.000 de decese. De asemenea, predicția pentru următorii 35 de ani a Comisiei arată că aproximativ 300 de milioane de persoane vor deceda din cauza rezistenței microbiene la medicamente. 

SănătateaTV.ro