Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea și cred în siguranța și eficacitatea vaccinurilor în prevenirea unor boli transmisibile. Există însă un segment semnificativ de populație care ezită în această privință, care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării. Este nevoie de strategii de comunicare și de campanii de informare care să țintească populația sceptică, în contextul în care ezitarea sau refuzul vaccinării se numără printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj național, publicat la 11 martie, realizat la comanda Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și proiectat în colaborare cu Societatea Română de Microbiologie (SRM) și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București.

 

Una spunem, alta facem

 

Rezultatele sondajului arată că 81,1% din cei chestionați sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Pe de altă parte, mult mai puțini dintre respondenți (54,9%) – sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. 28,7% consideră că vaccinarea este o problemă complicată, care trebuie evaluată de la caz la caz, iar 10,3% cred că riscurile vaccinării sunt mai mari decât beneficiile. 

Rezultatele sondajului au fost și mai interesante atunci când credința românilor în necesitatea vaccinării a fost comparată cu acțiunile concrete ale acestora. Astfel, aproximativ 80% din cei chestionați nu s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere.

Din totalul persoanelor care nu s-au vaccinat gripal – reprezentând 79,3% din totalul populației – 31,3% declară că s-au imunizat altfel, 16% că nu au avut timp și 15,3% că le-a fost teamă. 12,3% din cei chestionați consideră că vaccinarea gripală nu este eficientă, 9,9% nu sunt de acord cu vaccinarea și 6,2% nu au găsit vaccinul. Bărbații, respondenții cu studii primare și locuitorii din Bucovina și Moldova declară că nu sunt de acord cu vaccinarea - mai mult decât celelalte categorii. Femeile și persoanele cu studii superioare au invocat mai frecvent teama de vaccinare ca motiv al nevaccinării.

 

Cu cine discutăm despre vaccinare?

 

Aproximativ două treimi din respondenți (67,2%) sunt de părere că părinții trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. Pe de altă parte, mai puțin de 40% din respondenți declară că au încredere în informațiile pe care le primesc despre vaccinuri. Alți 46,4% se declară sceptici, în timp ce 9,3% din cei chestionați nu au deloc încredere în informațiile primite pe această temă.  

Sondajul evidențiază astfel existența unui segment imens de populație sceptică, care confirmă nevoia unor campanii de informare și educare pe acest subiect.

 

Românii nu s-au hotărât în cine să aibă încredere

 

„Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă, neclară a unei părți a populației față de vaccinuri și vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepțiile raționale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea și impun necesitatea unor campanii solide de informare și educare, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătății publice”, sunt de părere sociologii care au realizat sondajul.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie – 11 februarie 2019 pe un eșantion de 2.115 de persoane, considerat reprezentativ pentru populația României. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul participanților.

Ultimul update: 11 martie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.