Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a susținut la 22 februarie o conferință de presă despre bugetul pe anul 2019 alocat sănătății și despre modul în care acești bani vor fi cheltuiți.

„Anul acesta, bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde lei, astfel încât am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB”, a declarat ministerul sănătății, Sorina Pintea. „Orice sumă în plus pentru sănătate înseamnă pacienți salvați”, a adăugat ministrul.

 

Bani mult așteptați pentru investiții în sănătate

 

Bugetul pentru investiții în sănătate pe anul 2019 este mai mare cu 84% față de cel de anul trecut a explicat ministrul. „De la 193 de milioane de lei alocați anul trecut am ajuns anul acesta la 1.183 de milioane pentru investiții în sănătate. Asta înseamnă ca există bani pentru achiziții de aparatură, pentru reparații capitale, pentru finalizarea unor lucrări începute”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul sănătății a invitat la conferința de presă pe câțiva dintre președinții comisiilor de specialitate ale ministerului, pentru a detalia unele măsuri cuprinse în exercițiul bugetar pe 2019. Oncologia, sănătatea mamei și a copilului și urologia sunt câteva dintre specialitățile medicale care vor beneficia de investiții importante.

 

Primele investiții în urologie după 17 ani

 

„Urologia românească suferă, situația clinicilor de urologie și a blocurilor operatorii este una dificilă. În ultimii 17 ani au lipsit practic orice investiții în zona de aparatură destinata urologiei”, a declarat conf. dr. Bogdan Geavlete, președintele comisiei de urologie din cadrul ministerului.

Sorina Pintea a promis că o parte din bugetul pentru investiții în sănătate va fi alocat achiziției de aparatură chirurgicală modernă pentru cele 14 centre principale de urologie din țară. „Acest proiect de achiziției centralizata de echipamente la nivelul ministerului sănătății la consultanța comisiei de urologie este o premieră națională absolută”, a declarat Bogdan Geavlete.

 

Fiecare caz de cancer, analizat de o echipă multidisciplinară

 

„Începând cu anul acesta, odată cu aplicarea noului contract-cadru, centrele de oncologie care nu vor folosi tumor boardul nu vor mai fi finanțate. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o  echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor”, a spus Sorina Pintea

„Trebuie să-i convingem pe români să meargă la medic cel puțin o data pe an, să-și caute sănătatea.  Avem mortalitate foarte mare din cancerul de col uterin. Trebuie să analizăm acest lucru și sa rezolvăm problema medicinei din mediul rural”, a atras atenția prof. dr. Florinel Bădulescu, președintele comisiei de oncologie din cadrul ministerului.

 

Sănătatea mamei și a copilului

 

Ministrul sănătății a promis să finalizeze achiziția celor 1.000 de incubatoare pentru a dota secțiile de neonatologie din toată țara. În plus, se va achiziționa aparatură pentru secțiile de obstetrică-ginecologie – ecografe performante. Ministrul promite și un program național de testare genetică non-invazivă pentru depistarea anomaliilor genetice fetale de care vor beneficia aproximativ 200.000 de gravide vor fi incluse în acest program de testare genetică.

„Este important să avem incubatoare și echipamente de ventilație nu doar în unitățile de tip II și III, ci în toate unitățile sanitare în care se nasc copii”, a explicat prof. dr. Nicolae Suciu, președintele comisie de ginecologie din cadrul ministerului.

Profesorul Suciu a vorbit și despre problematica nașterilor la minore. „În România avem anual aproape 10.000 de nașteri la mame minore. E important să avem educație sexuală pentru tinerele fete, să le învățăm să amâne programul reproductiv după finalizarea studiilor”, a explicat profesorul Suciu.

 

Molecule noi și markeri tumorali

 

„Anul trecut, România a introdus 37 de molecule noi, multe destinate tratamentului bolnavilor de cancer”, a spus ministrul. Aceasta a promis că va continua să includă molecule noi, molecule inovative.

În plus, de anul acesta ministerul va asigura și testarea markerilor tumorali și moleculari necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente.

 

Dotări pentru spitale

 

Alți beneficiari ai bugetului de investiții în sănătate vor include: Spitalul de Pediatrie din Timișoara, a cărui construcție a început acum zece ani. Acesta va fi finalizat și dotat. Blocul operator de la Spitalul Universitar de Urgență București, a cărui renovare a început tot acum zece ani și care în prezent e finalizat, va fi dotat cu aparatura necesară. Spitalul din Fălticeni, a cărui construcție a fost finalizată anul trecut, va fi și el dotat cu aparatură medicală, spune ministrul sănătății. Un centru de excelență în neurochirurgie va fi construit la Cluj-Napoca, valoarea totală a investiției fiind de 45 de milioane de euro.

 

Bugetul pe 2019 nu a fost încă adoptat

 

„Este un buget pe care îl așteptam cu toții, care va face mult bine pacienților din România” a pus Sorina Pintea în încheierea conferinței de presă referindu-se la bugetul propus pentru anul 2019.

Există însă o problemă importantă: în acest moment bugetul – inclusiv cel pentru sănătate – nu a fost adoptat. Mai mult, la data de 22 februarie, președintele Klauss Iohannis a respins forma actuală a bugetul și l-a atacat la Curtea Constituțională.

Ultimul update: 22 februarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.