Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat într-o conferință de presă că Austria, prin Crucea Roșie, a trimis deja un răspuns referitor la furnizarea cantității de imunoglubulină necesară pacienților români. De asemenea, ea a anunțat că secretarul de stat, dr. Raed Arafat, fiind la Bruxelles la o întâlnire NATO a transmis această cerere şi ţărilor membre ale organizației.

„Pot să vă spun că deja am un răspuns de la un stat membru. Am luat legătura şi au mai cerut nişte date suplimentare referitoare la unele caracteristici de care mai aveau ei nevoie. Este vorba de Crucea Roşie din Austria. Avem deja primul răspuns. De asemenea, secretarul de stat, dr. Raed Arafat, fiind la Bruxelles la o întâlnire NATO a transmis această cerere şi ţărilor NATO astfel încât cât mai multe state să acceseze cererea noastră”, a anunțat Sorina Pintea în cadrul conferinței susținute la Ministerul Sănătății.

În acest context, ministrul Sănătății a anunțat că, anual, România are nevoie de 956 kilograme de imunoglobulină, cantitate care anul trecut nu a fost asigurată.

Referitor la situația de anul acesta, Sorina Pintea a spus că pacienții români au primit sporadic substanța de care au nevoie, în ciuda faptului că, pentru a pune capăt crizei de imunoglobulină din țara noastră, a fost suspendată aplicarea taxei clawback pentru produsele din plasmă şi sânge, derivaţi şi derivate, pe perioadă de doi ani de zile. 

SănătateaTV.ro