De Ziua Sănătății Mintale, ministrul Sănătății spune că sunt multe de făcut în acest domeniu și că este timpul să se vorbească deschis despre sănătatea mintală. 

"Este timpul să creștem gradul de conştientizare şi educare, la nivel național, în privinţa acestui domeniu. Anul acesta au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală. Sunt multe de făcut în acest domeniu. Lucrăm la strategia şi a planului de măsuri sectorizat, dar care vor fi finanţate, pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Lucrăm și la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie. Am stabilit întâlniri între specialiști din comisia de specialitate a Ministerului Sănătății reprezentanți OMG-uri, medici pentru a găsi cele mai bune soluții pentru modificarea Legii Sănătății Mintale și a programelor de tratament", a transmis, printr-un comunicat de presă, Sorina Pintea.

Aceasta a atras atenția și asupra fenomenului de stigmă în ceea ce îi privește pe pacienții care au nevoie de servicii de psihiatrie. 

"Este nevoie de formarea continuă a pregătirii personalului care lucrează în secţiile de psihiatrie care au un specific aparte, dar şi de conştientizarea populaţiei, deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru aceşti pacienţi", a mai trasmis ministrul.

 

Sorina Pintea spune că se vor atrage fonduri europene și pentru psihiatrie

 

Sorina Pintea declară că lucrurile se vor îmbunătăți în ceea ce privește Psihiatria. 

"Anul acesta am finalizat controlul în toate unitățile sanitare care ne arată exact unde suntem și ce avem de făcut pentru îmbunătățirea serviciilor medicale și a îngrijirii de care au nevoie acești bolnavi. Pentru prima oară vom deschide linii de finanțare şi atragerea de fonduri europene şi în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilităţi până în prezent", a declarat Pintea. 

Ministrul Sănătății a făcut referire din nou și la crearea unui grup de lucru interministral, pentru elaborarea unui plan de măsuri. 

"Aştept concluziile discuţiilor dintre profesionişti şi societatea civilă şi voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecţiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală şi devin cazuri sociale. De aceea, susţin prima propunere făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe - CEDO, care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice toate soluţiile necesare domeniului", se arată în mesajul transmis de Sorina Pintea.

Ultimul update: 10 octombrie 2019

SănătateaTV.ro