Nouă din zece candidaţi la un concurs pentru ocuparea posturilor de asistenţi medicali, organizat într-un spital, nu au ştiut cum trebuie să se spele pe mâini, a declarat ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea a afirmat că spălatul mâinilor reprezintă o anumită procedură care trebuie respectată cu stricteţe. Însă pentru ca aceasta să fie corect aplicată, de implementarea ei trebuie să se ocupe directorul de îngrijiri din spital.

„La un moment dat, la un concurs pentru asistent medical într-un spital, unul dintre subiecte la proba practică a fost spălatul pe mâini. Am urmărit cu interes acel concurs pentru că probele practice erau ceva nou. Se refereau inclusiv la abilităţi ale asistenţilor medicali. Din zece, nouă nu au ştiut cum trebuie să se spele pe mâini pentru că există o procedură specifică. Eşti angajat într-un spital, dar există nişte proceduri, ţine de directorul de îngrijiri implementarea acestora. Aici Ministerul Sănătăţii nu poate decât să verifice prin DSP ceea ce se întâmplă legat de curăţenie, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul bilanţului prezentat la şase luni de mandat.

Sorina Pintea a mai spus că este extrem de important ca atunci când este depistată o infecţie într-un spital, problema să fie imediat raportată.

“Există niște norme de care trebuie să se țină cont. Nu e o surpriză pentru mine că într-un spital e o infecție, la noi problema este că nu le raportăm, le ascundem sub preș. Am ales să public un raport al Centrului de Control al Bolilor Europene care spune că noi, la 400 de pacienți, avem 1,4% infecții asociate actului medical, iar Germania are 6%. Am transmis spitalelor că raportarea este obligatorie. Nu se sancţionează. Se sancţionează doar neluatul de măsuri.”

Redactor: Cristina Ștefania Doroftei

 

SănătateaTV.ro