Prima cărămidă la spitalul regional Iași ar putea fi pusă înainte de finalul anului 2020, iar primii pacienți ar  putea fi tratați între 2024 și 2027, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Executivul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Iași, care ar urma să aibă 850 de paturi și 19 săli de operații. Pașii următori sunt depunerea cererii de finanțare la Bruxelles, licitația și demararea construcției spitalului, afirmă ministrul Sănătății. Ea a precizat că spitalul va funcționa ca spital de urgență la nivel înalt.

"Costul este de 500,3 milioane de euro. Guvernul României are la dispoziție (fonduri europene în actualul cadru financiar multianual - n.red.) de 150 de milioane de euro. De aceea am decis să facem spitalul în două etape (a doua etapă în următorul cadru financiar multianual, 2021-2027- n.red.). Era normal să căutăm soluții de finanțare adecvată. În acest exercițiu de finanțare, această sumă nu poate fi suplimentată", mai spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății susține că nu se pune problema pierderii sumei de 150 de milioane de euro, din actualul exercițiu financiar, pentru cele 3 spitale regionale - Iași, Cluj și Craiova.

"Dimpotrivă, în etapa următoare de finanțare vom avea la dispoziție mai mulți bani pentru construcția spitalelor. Aceste spitale sunt necesare", a declarat Sorina Pintea.
Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016.

Ultimul update: 14 mai 2019

SănătateaTV.ro