Anul acesta au fost rezolvate o serie de aspecte privind tratarea pacientului cu arsuri grave, a spus Sorina Pintea  la inaugurarea Secției Clinice de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arși, de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. 

"Am stabilit procedura de transfer a marelui ars, noi criterii privind transferul, dar și modul în care se face recuperarea. Urmează să fie pregătit personal medical pentru partea de recuperare care e foarte importantă ", a declarat  ministrul interimar al Sănătății.

 

Secția de la Iași are cinci paturi pentru marii arși

 

Există cinci paturi de mari arși în cadrul Secției de la Iași, transmite Ministerul Sănătății. Potrivit aceleiași surse, acestea sunt operaționale începând de astăzi.

"Noua unitate dispune de toate spațiile necesare asigurării tratamentului pacienților cu arsuri severe, respectiv cinci paturi pentru mari arși, cinci săli de operație, cinci paturi pentru terapie intensivă intermediară si zece  paturi pentru arsuri mici și medii, maxim 20% din suprafața corpului", a spus Sorina Pintea. 

"Secția a fost dotată cu principalele 34 tipuri de echipamente, respectiv paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, module de infuzie/perfuzie, microscop, dermatom, instrumentar chirurgical, etc. Valoarea totală a echipamentelor achiziționate este de 11,5 milioane lei", se arată în comunicatul transmis Ministerul Sănătății.

Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei, precizează aceeași sursă. Fondurile au provenit de la bugetul de stat (transferuri) și prin intermediul proiectului garantat de Guvernul Romaniei, finanțat de Banca Mondială.

Potrivit aceluiași comunicat, la începutul anului 2019, cinci cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța, prin programul Băncii Mondiale și cu sprijinul ambasadei Franței. Totodată, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca, ulterior operaționalizării,centrul să beneficieze de expertiza acestora.

 

MS: Au fost cumpărate echipamente și pentru alte trei centre naționale

 

În cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială au fost cumpărate echipamente și pentru alte trei centre naționale (Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" din București și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din București), mai spun cei de la Ministerul Sănătății.

"În acest sens au fost realizate mai multe licitații, iar la începutul lunii octombrie 2019 a fost finalizată livrarea, instalarea și instruirea personalului pentru utilizarea tuturor acestor echipamente", scrie în comunicat. 

Cele cinci paturi pentru pacienți cu arsuri severe de la Iași se adaugă celor 18 existente în prezent la Timișoara, București și Brașov. Mai sunt și zece paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii "Grigore Alexandrescu", mai informează Ministerul Sănătății.

 

Ultimul update: 16 octombrie 2019

SănătateaTV.ro