Conf. dr. Alexandru Ulici, medic ortoped și managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, susține că în școlile românești este necesară reimplementarea unui program de screening pentru depistarea scoliozei. Cu toate acestea, el subliniază că în legislație există numeroase probleme care împiedică acest lucru.

„Programul acesta a început destul de timid. Sunt o groază de probleme în legislaţia românească pentru a desfăşura un screening. Practic, tu ai putea să desfăşori, să consulţi acei bolnavi prin cabinetele şcolare, numai că ajungerea într-un cabinet şcolar presupune o groază de autorizaţii şi atunci devine foarte greu pentru un medic, care mai are şi altceva de făcut, să facă screening-ul şcolar”, a afirmat conf. dr. Alexandru Ulici, în cadrul unui interviu acordat SănătateaTV.ro.

Potrivit acestuia, pentru desfășurarea unui astfel de program ar fi necesară existența unui personal pregătit în școli, al cărui acces în unități să fie facilitat.

„Medicii şcolari nu au cunoştinţe suficiente pentru a depista scoliozele, deci ar trebui să existe un personal pregătit pentru aşa ceva şi apoi să se faciliteze accesul acestui personal în şcoli”, a adăugat specialistul.

În acest context, conf. dr. Alexandru Ulici a spus că o soluție pentru depistarea la timp a scoliozei ar fi implementarea unei legi prin care părinții să-și ducă anual copiii la un consult ortopedic.

„Cred că cel mai simplu ar fi ca toţi copiii să fie obligaţi să vină la control, cred că aceasta ar fi soluţia ideală. Toţi copiii să fie obligaţi prin lege la un consult de ortopedie pediatrică o data pe an, deci dacă s-ar face un astfel de consult pentru toţi copiii şi dacă s-ar face ca în alte ţări civilizate cum ar fi Franţa, în care să îţi pierzi asigurarea dacă nu îţi duci copilul la controlul periodic, atunci lucrurile ar fi rezolvate.”, a completat medicul.

Conf. dr. Alexandru Ulici a explicat că o asemenea rutină ar contribui la depistarea în stadii precoce și a altor afecțiuni. 

Ultimul update: 23 octombrie 2018

SănătateaTV.ro