Excesul de antioxidanţi poate crește mortalitatea şi morbiditatea la mulţi bolnavi și poate bloca și efectul antineoplasm al chimioterapiei, a atras atențiaconf. dr. Amorin Popa, medic primar diabeti, nutriție și boli metabolice, referindu-se la niște cercetări în domeniu.

„Studii ale unor laureaţi ai premiului Nobel, arată că excesul de antioxidanţi pe de o parte creşte mortalitatea şi morbiditatea la mulţi bolnavi, iar pe de altă parte se demonstrează că la neoplazici excesul de antioxidante blochează efectul antineoplasm al chimioterapiei”, a explicat conf. dr. Amorin Popa, în cadrul Conferinței Sănătate prin Alimentație, care a avut loc în București.

Potrivit acestuia, terapia antioxidantă ar trebui să conțină alimente care au efecte antioxidante, dar și de altă natură.

„Terapia antioxidantă trebuie să fie alimentaţia sănătoasă în care toate alimentele au şi efecte antioxidante, dar şi efecte de altă natură care ţin de un comportament normal fiziologic alimentar”, a adăugat acesta.

Specialistul a atras atenția și asupra faptului că, în prezent, în acest domeniu se înregistrează excese și abuzuri, care trebuie corectate printr-o colaborare cu medicii și o mai bună informare a populației.

„Foarte mulţi medici, medici de familie şi medici specialişti, cad în plasa acestor oferte de suplimente alimentare cu particularităţi antioxidante sau de altă natură, ceea ce face ca să fi apărut excesul şi abuzul în acest domeniu. Aşa că părerea mea este că pe de o parte, trebuie să luptăm în primul rând cu personalul medical, cu paramedicii şi cu para nutriţioniştii care fac aceste excese şi abuzuri şi bineînţeles, să ne asigurăm că în continuare populaţia va şti ce are de făcut”, a afirmat explicat conf. dr. Amorin Popa.

În acest context, el a oferit și o serie de exemple de alimente care au proprietăți antioxidante și care pot fi consumate fără a ne face rău. Între acestea se numără: ceapa, usturoiul, ţelina, cacao, vinul roșu în doze de 100-150 ml pe zi sau ceaiul verde. 

SănătateaTV.ro