Potrivit specialiştilor în geriatrie, înaintarea în vârstă atrage după sine şi expunerea la anumiţi factori de risc, unii cunoscuţi alţii mai puţin ştiuţi. Ceea ce este cert e faptul că mulţi dintre aceşti factori conduc la apariţia unor afecţiuni, precum şi la unele forme de demenţă, după cum a declarat pentru www.sănătateatv.ro prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”.

„Dacă noi considerăm că vârsta cronologică este principalul factor de risc, şi aşa se consideră actualmente pentru majoritatea bolilor care sunt prezente la vârstnici, acest fapt ne blochează gândirea. Dacă punem eticheta că vârsta este cauza principală, atunci nu mai studiem, nu mai cercetăm. Nu putem modifica vârsta cronologică. Dar, de fapt, vârsta cronologică nu e ea în sine problema. Ea reflectă un timp de expunere la factorii de risc. Şi sunt o serie de dovezi care arată acest lucru. Şi am să vă dau un singur exemplu: există patru tipuri de factori de risc consideraţi vasculari care sunt comuni şi pentru afecţiunile de tip vascular dar şi pentru demenţa de tip degenerativ Alzheimer. (...) Ei sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat şi dislipidemiile, adică o creştere a colesterolului în sânge. S-a văzut că dacă aceşti factori de risc sunt prezenţi pe la 45-50 de ani ei sunt factori de risc pentru apariţia bolii Alzheimer şi în final a demenţei de tip Alzheimer. Dar dacă se instalează după 65 de ani nu mai sunt factori de risc. Şi asta înseamnă că trebuie să acţioneze un timp suficient de lung pentru a-şi manifesta efectul. (...) De aceea această profilaxie a problemelor legate de afecţiunile vârstnicilor trebuie începută precoce”, a precizat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada.

Specialistul mai atrage atenţia că factorii de risc menţionaţi pot fi însă preveniţi printr-o serie de măsuri, printre care: schimbarea stilului de viaţă, adoptarea unei alimentaţii diversificate şi echilibrate, combaterea sedentarismului.

 

SănătateaTV.ro