Cancerul de sân este prima cauză de mortalitate prin cancer, în rândul femeilor din România, cu o incidență de aproape 9000 de cazuri anual, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății în legătură cu situația afecțiunilor oncologice în România.

Totuși, această formă de cancer are printre cele mai mari rate de supraviețuire, conform statisticilor internaționale, iar în cazul în care este depistat în stadiul I, rata de supraviețuire la 5 ani poate ajunge la 100% arată Societatea Americană de Cancer.

În acest sens, screeningul cancerului de sân este esențial, rezultatele fiind „spectaculoase”, a explicat dr. Ștefan Curescu, medic primar oncologie medicală, Șef secție Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, într-un interviu pentru www.SănătateaTV.ro.

„În combaterea cancerului mamar cheia este diagnosticul precoce. Dacă un cancer este diagnosticat precoce, șansele lui de vindecare sunt foarte, foarte mari. Pentru asta există experiență mondială de screening. Screening-ul în cancerul de sân dă rezultate spectaculoase. Majoritatea cancerelor de sân pot fi descoperite în stadii ultra-incipiente, adică pot fi vindecabile. Însă la fel, este nevoie de efort financiar, de repartizare a unor tehnologii, de instruire a medicilor. Din ultimele promoții de radiologi majoritatea pleacă în străinătate. Trebuie să se facă o supraspecializare în examinarea imagistică a sânului.”, a precizat dr. Ștefan Curescu.

Pentru un screening eficient în cazul cancerului de sân este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct, atât din punct de vedere al dotărilor tehnice, cât și al resursei umane, însă, deocamdată, în țara noastră nu există un program funcțional de screening mamar.

„Statul ar trebui să ofere aproape la fiecare 300.000-400.000 de locuitori câte un mamograf, cu un ecograf, elastograf. Există tehnologii care ar permite un diagnostic și răspândirea lor. În teritoriu nu se mai duc medicii. Cei care sunt vor să rămână în orașele mari care, cât de cât, le conferă un confort profesional.”, a mai adăugat specialistul.

În ceea ce privește prevenția cancerului de sân, există factori de risc care sunt strâns legați de stilul de viață și care pot fi evitați, așa cum este obezitatea sau sedentarismul.

„La cancerul mamar, factorii de risc pot fi influențați, alții mai puțin. Alimentația, și aici este vorba de consumul exagerat de zahăr, că până la urmă o să trebuiască să luăm măsuri și împotriva consumului absolut irațional de preparate rafinate care conțin mult zahăr și o alimentație excesivă în grăsimi – obezitatea.  E vorba de educație pentru sănătate, care să presupună mișcare, mult mai multă și, din păcate, suntem destul de sedentari.”, a mai explicat dr. Ștefan Curescu. 

SănătateaTV.ro