Specialistul în cancer, dr. Xavier Bosch - consultant senior în cadrul Programului de Cercetare a Epidemiologiei în Cancer la Institutul Oncologic Catalan din Barcelona, a atras atenția că România are o adevărată problemă în ceea ce privește infecția și vaccinarea împotriva virusului HPV. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat Sănătatea TV, după Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie, care a avut loc luna aceasta, în București.

Acesta a atras atenția că România este pe locul 1 în ceea ce privește incidența mortalității cauzate de cancerul de col uterin, produs de virusul HPV.

În acest context, el a vorbit despre importanța derulării unui program de prevenție și vaccinare împotriva virusului.

„Rezultatele discuţiilor pe care le-am avut de-a lungul zilei pot fi rezumate prin a spune că nu sunteţi singuri. Aceste lucruri se întâmplă în multe ţări din lume. Am văzut ţări în care vaccinarea s-a făcut foarte bine, ţări care nu au început încă vaccinarea şi ţări care au început vaccinarea şi au întrerupt vaccinarea. Aşa că avem tot felul de circumstanţe pentru că viaţa este foarte complexă”, a spus dr. Xavier Bosch, totodată editor executiv al Centrului de Informare despre HPV și Cancer.

Potrivit acestuia, comunitatea științifică este pregătită să ajute România în lupta împotriva infecției cu virusul HPV.

„Singurul mesaj pe care aş vrea să îl transmit este acela că nu sunteţi singuri. Comunitatea ştiinţifică este pregătită să ajute”, a subliniat dr. Xavier Bosch.

Potrivit datelor, în Europa rata de infectare cu virusul HPV este de 20%, în timp ce, în România, 25% dintre femei sunt purtătoare ale infecției cu HPV.

Datele prezentate de Xavier Boschau arătat că64 de state au introdus vaccinul HPV în schema de vaccinare, iar în zece ani de vaccinare, din 118 milioane de fete vizate de vaccin, 47 de milioane au fost vaccinate gratis.

    

SănătateaTV.ro