Cafeina sau cofeina se găsește pe lângă cafea, în băuturi răcoritoare carbogazoase, energizante și anumite ceaiuri. Tendința consumului crescut al băuturilor energizante, dar și a numărului copiilor diagnosticați cu tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) la adolescență (fie ca o consecință directă sau indirectă) constituie un subiect care oferă multe rezultate medicale bazate pe dovezi.

 

Înainte de a oferi unui copil sau adolescent cafea sau produse care conțin cofeină, părinții și rudele acestora trebuie să se documenteze despre dozele recomandate, dar și despre potențialele efecte ale acestor substanțe asupra organismului tinerilor. 

 

Un studiu publicat în Neuroscience and Biobehavioral Reviews a arătat efectele pe care le are cofeina asupra copiilor, care diferă de cele asupra adulților. Mai precis, băuturile ce conțin cofeină interferează cu creșterea și dezvoltarea creierului, dar și produc probleme de somn și o alimentație nesănătoasă – asocierea carbohidrați și zaharuri.

 

Academia Americană de Pediatrie interzice consumul produselor ce conțin cofeină și alte stimulente de către tineri, pentru că pot apărea și alte efecte asupra organismului acestora - convulsii, probleme cardiace (frecvență și debit scăzute sau crescute), precum și dispoziții sau modificări ale comportamentului.

 

Referitor la efectele acestor produse cu cofeină asupra copiilor cu ADHD, un raport al revistei Medicul de Familie Canadian menționează comportamentele aflate la risc – în special când se combină cafeina cu alcoolul, dar și creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Pentru că efectele alcoolului sunt mascate de cafeină, adolescenții (și nu numai) au tendința să consume o cantitate mai mare din aceste două substanțe. În plus, copiii cu ADHD prezintă mai multe probleme cu somnul printre care somnolența accentuată în timpul zilei, se arată într-o cercetare publicată în revista Sleep. Rezultatele s-au obținut în urma revizuirii a 33 de studii (meta-analiză) ce arătau că somnolența înregistrată ziua, dificultăți de adormire, dar și indexuri crescute ale hipoapneei sau apneei în timpul somnului au fost relevate în grupul copiilor cu ADHD, comparativ cu grupul control (copii care nu aveau ADHD).  

Din acest punct de vedere, o concluzie a acestor dovezi medicale este că trebuie acordată o atenție sporită copiilor și adolescenților asupra consumului băuturilor ce conțin cofeină.  

SănătateaTV.ro