Diagnosticați la timp, jumătate dintre copiii care suferă de autism au șanse de recuperare, atrage atenția, într-un comunicat de presă, Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA), un ONG care derulează programe de terapie și educare privind autismul infantil.

Potrivit specialiștilor, în prezent, diagnosticul pentru tulburări din spectrul autist poate fi stabilit după 18 – 24 luni, însă semne pot fi observate încă de la 10 luni – 1 an. 

Dovezile științifice arată că terapia cu cele mai bune rezultate este ABA (Applied Behaviour Analysis – Terapie Comportamentală Aplicată), însă succesul ei depinde de patru factori importanți: nivelul de gravitate al afecțiunii, vârsta copilului la intrarea în program, gradul de implicare al familiei, experiența echipei de terapeuți și a coordonatorului care lucrează cu copilul.

Potrivit studiilor citate de ATCA, dacă terapia se desfășoară timp de minimum doi ani, la nivel intensiv și este începută la vârsta de doi ani sau chiar mai devreme, între 20 și 30% dintre copii vor fi complet independenți, iar simptomele autismului vor dispărea. Alți 20-30% dintre copii vor fi independenți, dar vor avea nevoie de îndrumare și consiliere în anumite situații, iar 50% vor deveni adulți care au nevoie de suport din parteafamiliei.

În acest context, specialiștii atrag atenția că părinții au un rol deosebit de important în identificarea timpurie a tulburărilor din spectrul autist.

„Până la diagnosticarea de către un specialist, părinții joacă un rol esențial în identificarea timpurie a oricărui semn de tulburare de spectru autist. La primele suspiciuni, adulții trebuie să continue să țină sub observație copilul pentru a vedea dacă sunt cumulați anumiți factori, iar dacă răspunsul este pozitiv, este indicat să meargă cu cel mic la un centru specializat pentru diagnosticare. Dacă în urma respectivei evaluări copilul este diagnosticat ca suferind de autism, se va începe programul de recuperare, iar familia trebuie să continue să stimuleze abilitățile dezvoltate de cel mic în cadrul terapiei”, a explicat președintele ATCA, terapeutul Anca Dumitrescu.

Potrivit estimărilor, în România, peste 30 de mii de copii suferă de tulburări din spectrul autist, iar la nivel mondial, un studiu recent arată că unul din 68 de copii are autism. Tulburarea este mai des întâlnită la băieți (1 din 46), doar una din 84 de fete suferind de această afecțiune. 

SănătateaTV.ro