România nu are o strategie națională a durerii, așa cum au multe din țările europene, iar deficitul de specialiști în această problematică este de 30%,atrag atenţia specialiştii în domeniu.

Statisticile arată că, anual, în România aproximativ 2,5 milioane de pacienți suferă de dureri de spate și de dureri cervicale.  

 „România se confruntă cu o situație critică în ceea ce privește terapia durerii, în special a celei cronice. De multe ori, durerea este semnul pentru care bolnavul se prezintă la medic. Durerea o întâlnim aproape în orice specialitate medicală”, a declarat acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti, în cadrul expert meeting-ului organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, denumit „Educația în terapia durerii”.

De asemenea, specialiştii susţin că este necesară întocmirea unui atestat în terapia durerii accesibil medicilor.

„Cred că ar fi necesar să creăm un atestat în terapia durerii, la care să poată avea acces medicii din specialitățile clinice, eventual pe mai multe niveluri de competență. Educația în terapia durerii este mai mult decât necesară în condițiile în care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic și afectează grav calitatea vieții”, a mai spus acad. Ioanel Sinescu.

Expert meeting-ul a avut loc în contextul în care Asociația Internațională pentru Studiul Durerii a declarat anul 2018 Anul excelenței în educație pentru terapia durerii.

Datele la nivel european, peste 100 de milioane de persoane suferă de diverse tipuri de durere, iar 1 din 4 pacienți prezintă forme severe de durere în special după 65 de ani.

Specialiștii atrag atenția că durerea nu cauzează numai neplăceri pacientului, dar implică și costuri economice. Potrivit statisticilor, costurile directe și indirecte ale tratamentului durerii cronice în UE sunt estimate în medie de 2,4% din PIB, adică 270 de milioane de euro anual.

Un studiu recent privind durerea la româniestimează că durerile de cap, de spate și cele dentare sunt cele mai frecvente dureri cu care se confruntă românii. Astfel, 79% din români s-au confruntat cu dureri de cap, 62% cu dureri de spate, iar 38% cu dureri dentare.

SănătateaTV.ro