Speranța medie de viață în SUA a scăzut pentru un al treilea an consecutiv, arată un studiu al cercetătorilor americani. Cercetările noi asociază această scădere cu faptul că un număr tot mai mare al deceselor americanilor din clasa muncitoare, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Iar cele mai frecvente cauze ale acestor decese au fost supradozele, sinuciderile și bolile asociate consumului de alcool.

„Americanii trăiesc cu o mulțime de idei greșite despre cât de superiori suntem la multe capitole ale vieții noastre, iar acesta nu este unul dintre ele. S-ar putea să credem că avem cele mai bune îngrijiri medicale din lume și cea mai mare speranță de viață, dar nu este cazul”, a declarat pentru Business Insider autorul principal al studiului, Steven Woolf.

 

O tendință îngrijorătoare

 

Între 1959 și 2014, speranța medie de viață a americanilor a fost în continuă creștere. Progresele medicale, în special în domeniul tratamentului cancerului și al sănătății inimii, au determinat o creștere de aproape 10 ani a duratei medii de viață a americanilor. Între 1959 și 2013, speranța de viață a crescut de la 69,9 ani la 78,9 ani.

Acum, pentru al treilea an consecutiv, acesta este în scădere și a ajuns la 78,6 ani, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of the American Medical Association.

Acest declin nu poate fi asociat unei singure etnii, unui singur gen sau doar unei zone geografică – el vizează un întreg grup de vârstă. Persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani din SUA mor într-un număr tot mai mare, afectate de probleme de sănătate precum dependența de opioide, obezitate, boli alcoolice hepatice și sinucidere.

De exemplu, numărul supradozelor fatale s-a mărit de patru ori în cadrul acestei grupe de vârstă între 1999 și 2017.

Ratele de suicid au crescut cu aproape 40% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani și cu 56% pentru persoanele cu vârste între 55 și 64 de ani în același interval de timp. Pentru americanii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, rata deceselor cauzate de alcool a crescut de asemenea aproape 160%.

Ratele de mortalitate legate de obezitate au crescut, de asemenea, cu 114%, iar decesele legate de tensiunea arterială crescută au crescut cu aproximativ 80% în cadrl aceluiași grup de vârstă.

În ciuda faptului că au cele mai mari cheltuieli de sănătate pe cap de locuitor din lume, americanii sunt „mai predispuși riscului să moară înainte de 65 de ani decât oamenii din alte țări”, a adăugat Woolf.

Potrivit experților, această tendință este cauzată de inegalitatea socioeconomică și de dificultățile economice. De exemplu, studiul menționează că diferența între speranța de viață a celor mai bogați americani și cei mai săraci 1% este de 14 ani în cazul bărbaților și 10 ani în cazul femeilor. Autorii cercetării cred că situația speranței de viață nu se va îmbunătăți în timp, dacă problemele sociale și socioeconomice de bază nu sunt abordate în mod adecvat. Recomandarea lor a fost ca guvernele regionale să investească în comunitățile marginalizate și să lucreze pentru a atenua povara financiară care afectează familiile de clasă mijlocie.

Ultimul update: 3 decembrie 2019

SănătateaTV.ro