Trei vaccinuri împotriva HIV intră în ultimele etape de testare în întreaga lume. Iar la primul dintre ele, rezultatele sunt așteptate la sfârșitul anului viitor sau peste doi ani.

Acesta este „poate unul dintre momentele cele mai pline de optimism”, a spus dr. Susan Buchbinder, directorul programului de cercetare Bridge HIV din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din San Francisco și președinte al două dintre cele trei studii clinice în curs.

 

Un vaccin adaptat subtipului HIV ce predomină în Africa de Sud

 

Studiul clinic aflat de cel mai mult timp în desfășurare pentru un vaccin anti-HIV, cunoscut sub numele de HVTN 702, se bazează pe o tentativă anterioară de vaccin, RV144, un tratament care a fost eficient în proporție de 30%. Deși nu a fost o rată suficient de mare pentru a fi lansat pe piață, acesta a fost, totuși, singurul care și-a demonstrat vreodată eficiența împotriva virusului.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) și un susținător al unui vaccin care să aibă o eficiență de cel puțin 50%, a declarat că este și mai convins acum că un vaccin parțial eficient ar merita să fie lansat pe piață. El a afirmat că acest lucru se datorează faptului că strategiile de prevenire precum profilaxia pre-expunere (PrEP) și tratamentul ca prevenire (TasP) „au un succes atât de mare, chiar și în absența unui vaccin, încât, dacă unul sau mai multe dintre aceste vaccinuri se prezintă bine și au o eficacitate de 50-60%, acesta va schimba soarta luptei împotriva epidemiei”.

HVTN 702 a finalizat înscrierea participanților în studiu în această vară, iar rezultatele clinice sunt așteptate la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.

 

Două vaccinuri care țintesc populațiile la risc

 

Cel de-al doilea studiu, Imbokodo, a început în cinci țări din Africa de Sud în 2017 și a finalizat înscrierea a 2.600 de femei în această vară. Vaccinul testat folosește imunogeni „mozaic”, care sunt „componente de vaccin concepute pentru a induce răspunsuri imune împotriva unei varietăți largi de tulpini diverse de HIV”. Astfel, cercetătorii speră că va oferi o acoperire mai largă.

Luna trecută a debutat și al treilea studiu, Mosaico. Acesta se bazează pe abordarea unică a imunogenului mozaic al Imbokodo și va recruta 3.800 de bărbați gay și transsexuali pentru studiile sale clinice din 57 de centre din Statele Unite, America Latină și Europa. Asta pentru că orice vaccin anti-HIV trebuie să demonstreze că funcționează la diferite populații cu risc, au explicat autorii studiului clinic.

Imbokodo și Mosaico sunt în mare măsură identice și constau în șase injecții, cu formule de vaccin ușor diferite administrate în ultimele două vizite clinice. Rezultatele celor două sunt așteptate în 2021, respectiv în 2023.

 

Lansarea oricăruia dintre cele trei vaccinuri pe piață va presupune un efort mare

 

În cazul oricăruia dintre aceste trei vaccinuri, lansarea pe piață va necesita un efort considerabil.

„Au nevoie de injecții multiple, astfel încât fiecare ar necesita un minimum de patru doze diferite în configurația sa actuală”, a spus Buchbinder. Dar crearea unui vaccin eficient ar putea însemna un punct de plecare pentru apariția, în viitor, a unui vaccin mai simplu și mai eficient.

Și dacă toate aceste studii privind vaccinurile nu reușesc, oficialii de sănătate publică amintesc faptul că există în prezent suficiente modalități de a opri răspândirea HIV – doar dacă oamenii ar vrea să le folosească sau dacă ar avea acces la ele. Spre exemplu, PrEP, pilula luată zilnic pentru a împiedica infectarea cu HIV, este sigură și eficientă, dar sunt prea puțini oameni care o folosesc pentru a încetini transmiterea HIV și pentru a pune capăt epidemiei. 

Ultimul update: 3 decembrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.