“Gândește-te și la plămânii tăi! Fă-ți o spirometrie!” Acesta a fost mesajul conferinței de presă organizată în 14 octombrie 2010, cu ocazia Zilei Mondiale a Spirometriei. Un test foarte simplu poate ajuta zeci de mii de persoane să depiseze și să trateze la timp bolile pulmonare. Este nevoie de doar 10 minute pentru a face o spirometrie, esențială în evaluarea afecțiunilor respiratorii potențial letale, precum astmul, cancerul pulmonar sau bolile pulmonare obstructive cronice. Din păcate însă, testul este prea puțin utilizat în țara noastră, pentru că oamenii nu au informații suficiente despre acesta, spune prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie. Cei mai mulți pacienți recurg la spirometrie atunci când starea lor de sănătate este gravă.

Accesul la spirometrie și teste alergologice este deficitar. Acesta a fost tema principală a conferinței  “Gândește-te și la plămânii tăi! Fă-ți o spirometrie!”. Invitații de marcă prezenți la eveniment, precum prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, dr. Diana Ioniță și dr. Roxana Nemeș, medici primari pneumologi la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, spun că numărul persoanelor care efectuează acest test crește de la an la an. În 2009 au fost făcute aproape 34.000 de teste, cu circa 1000 mai mult decat în 2008. Este însă nevoie ca mult mai mulți oameni să își facă testul de spirometrie la timp, pentru a descoperi dacă suferă de vreo boală pulmonară. Un test de spirometrie costă între 20 și 40 de lei în cadrul clinicilor private, dar este gratuit pentru cei care îl efectuează la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta”, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie. Testul de spirometrie este simplu, nedureros și măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate expira și intervalul de timp necesar. Astfel se masoară volumul de aer expirat într-o secundă, după ce se inspiră cât mai profund posibil. De asemenea, se măsoară cât aer se poate expira, după ce se inspiră cât mai profund posibil. Raportul dintre cele două măsurători indică volumul de aer din cantitatea totală expirată care este golit din plămâni în prima secundă.

Bolile pulmonare obstructive ucid milioane de persoane la nivel mondial. Bronhopneumopatia obstructivă cronică este considerată de Organizația Mondială a Sănătății a patra cauza majoră de deces în lume. În România sunt circa 750.000 de persoane care suferă de boli pulmonare. Mai mult de trei sferturi nu știu că viața le este pusă în pericol. Conferința “Gândește-te și la plămânii tăi! Fă-ți o spirometrie!” a tras un semnal de alarmă referitor la importanța conștientizării societății referitor la testul de spirometrie și la depistarea din vreme a unor afecțiuni ce se pot complica, dacă nu sunt depistate la timp.

Accesează şi materialul video de aici.

SănătateaTV.ro