Pacienții Spitalului Județean de Urgență Bistrița vor beneficia, de luna viitoare, de servicii de imagistică, anunță Ministerul Sănătății. Spitalul a fost dotat cu un computer tomograf și cu un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică, iar la inaugurare a participat și ministrul sănătății. Achizițiile au fost făcute prin proiectul de investiții „Reamenajarea circuitelor medicale de la parterul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, în vederea amplasării unui CT și a unui RMN”.

În cadrul acestor lucrări, unitatea de primire urgențe pediatrie a fost relocată, pentru a putea fi integrată în unitatea de primire urgențe adulți. De asemenea, s-a înființat un birou centralizat de internări, cu două cabinete de consultații, astfel încât pacienții, indiferent de specialitatea medicală la care se adresează, să se prezinte la spital într-un singur loc. În cadrul aceluiași obiectiv de investiții, a fost reamenajat laboratorul de explorări funcționale (EKG și EEG). Finanțarea pentru realizarea circuitelor medicale de la parterul spitalului, 3.197.786,55 lei, a fost asigurată integral din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, iar aparatele de imagistică RMN și CT au fost achiziționate din bugetul Ministerul Sănătății.

Pentru creșterea accesului populației la servicii de sănătate, precum și pentru reducerea timpului de diagnostic al pacienților, Ministerul Sănătății (MS) a achiziționat 14 echipamente CT și 24 aparate RMN printr-un contract finanțat cu Banca Mondială în valoare de 19,8 milioane de euro, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

„Sănătatea este un domeniu prioritar pentru Guvernul României. Alături de salarizarea personalului medical, dotarea cu aparatură medicală reprezintă un punct important în programul de guvernare. Un diagnostic corect poate fi realizat mai ușor cu aparatură de înaltă performanță și asta înseamnă pentru pacient un tratament corect și rapid”, a declarat Sorina Pintea. Ministrul sănătății a mai spus că, în perioada martie-noiembrie 2018, la nivel național, au fost livrate și instalate nouă computere tomograf din cele 14 incluse în contract și 16 RMN din cele 24 incluse în contract.

Ultimul update: 26 noiembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.