Medicii ar trebui să recomande sportul sau activitatea fizică regulată pacienților cu diabet zaharat. Sportul poate contribui la reducerea riscului cardiovascular asociat diabetului și la îmbunătățirea controlului glicemic.

Aceasta este recomandarea medicilor cardiologi de la Asociația Europeană de Cardiologie Preventivă (EAPC), parte a Societății Europene de Cardiologie (ESC). Documentul a fost publicat la 14 ianuarie în European Journal of Preventive Cardiology.

 

Sportul ca recomandare medicală

 

Orice pacient cu diabet zaharat poate beneficia de efectele benefice ale exercițiilor fizice, se precizează în documentul de consens publicat de EAPC. Este important însă ca medicul să evalueze starea de sănătate a fiecărui pacient și să adapteze recomandările privind intensitatea, durata și forma exercițiilor fizice recomandate. Pentru un pacient în vârstă cu diabet zaharat, un obiectiv practic ar putea fi să urce scările către casă sau să meargă pe jos zilnic până la supermarket.

Este important ca, pentru fiecare pacient cu diabet zaharat, obiectivele trasate să fie personalizate, ușor de atins și măsurabile. Asta motivează pacienții să continue zi după zi. Tehnologia modernă poate și ea să ajute: în prezent, există o gamă largă de dispozitive portabile care înregistrează durata, intensitatea și frecvența activităților fizice. Medicul poate primi aceste informații online și poate monitoriza atât starea pacientului, cât și complianța acestuia față de recomandarea de a face sport.

 

Obiectiv: sănătatea

 

În prezent, în întreaga lume, sunt peste 450 de milioane de pacienți cu diabet zaharat, iar previziunile de viitor tind să arate o creștere cu aproximativ 50% a numărului de persoane cu diabet zaharat până în anul 2025. Majoritatea cazurilor diagnosticate la nivel global sunt de diabet zaharat tip 2, iar majoritatea pacienților diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 au un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în rândul pacienților cu diabet zaharat. Sedentarismul este unul din factorii care contribuie la deprecierea sănătății cardiovasculare în cazul pacienților cu diabet. Din fericire, este un factor de risc modificabil. Chiar și cele mai mici modificări ale stilului de viață în favoarea mișcării sau a exercițiilor fizice regulate pot avea un impact major asupra sănătății și calității vieții pacienților cu diabet zaharat. Sportul ajută la menținerea unui control glicemic, întărește rezistența sistemului cardiorespirator, ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului colesterolului.

Ultimul update: 15 ianuarie 2019

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.