Anumite condiții meteo sunt asociate cu o creștere a riscului de infarct de miocard, arată rezultatele unui studiu observațional dat publicității la 24 octombrie de o echipă de cercetători din Suedia. Studiul, publicat în revista științifică JAMA Cardiology, a inclus întreaga populație a Suediei, încercând să identifice corelații între starea vremii și incidența infarctului de miocard.

Datele a 274.000 de pacienți care s-au prezentat cu diagnostic de infarct de miocard în toate centrele de tratament din Suedia pe o perioadă de 16 ani (1998–2013) au fost corelate cu informațiile meteorologice furnizate de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie din Suedia pentru aceeași perioadă. Au fost luate în calcul: temperatura minimă, medie și maximă, viteza vântului, lungimea zilelor (perioada din zi în care soarele este pe cer), presiunea atmosferică, umiditatea aerului, ploaia și ninsoarea.

Rezultatele au indicat că temperatura scăzută, presiunea atmosferică scăzută, intensificarea vântului și zilele scurte, fără soare, s-au asociat cu un risc crescut de infarct de miocard. Incidența cea mai crescută a infarctului a fost corelată cu temperatura scăzută, sub 0°C.

Aceste informații se aliniază datelor din literatură deja existente, care au trasat deja o corelație între vremea rece și creșterea riscului de infarct de miocard. Pentru a explica această corelație, cercetătorii au propus de-a lungul timpului mai multe ipoteze, care implică diferite mecanisme fiziologice. Vasoconstricția coronariană datorată frigului poate fi una din cauzele creșterii riscului de infarct. În timp ce frigul nu modifică rezistența vasculară coronariană la persoanele sănătoase, în cazul pacienților cu boală coronariană, aceasta este semnificativ alterată.

O altă explicație poate fi aceea că în timpul sezonului rece crește prevalența unor alte probleme asociate cu o creștere a riscului de infarct de miocard. Infecțiile de tract respirator și gripa sunt doar două exemple de boli cu o incidență crescută în sezonul rece și care sunt factori cunoscuți de risc pentru infarctul de miocard, au explicat autorii studiului.

Ultimul update: 25 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.