Aproximativ 195 de milioane de femei din lumea întreagă suferă de boli cronice de rinichi, iar anual, din cauza acestor afecţiuni, se înregistrează 600 de mii de decese, arată statisticile publicate cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului pe site-ul worldkidneyday.org. Ziua Mondială a Rinichiului este marcată în a doua joi din luna martie, iar anul acesta data coincide cu Ziua Internaţională a Femeii.

Prevalența bolilor cronice de rinichi este mai mare în rândul femeilor, fiind de 14%, comparativ cu 12% la bărbați, conform datelor prezentate de site-ul worldkidneyday.org. Cu toate acestea, potrivit datelor, numărul femeilor care fac dializă este mai mic de cât cel al bărbaților.

Acest lucru este cauzat de trei factori majori recunoscuți până acum: evoluția bolii este mai lentă la femei decât la bărbați, barierele psiho-socio-economice şi accesul inechitabil la îngrijire, ce reprezintă o problemă majoră în țările în care nu există acces universal la servicii medicale.

La rândul său, transplantul de rinichi nu se realizează în aceeași măsură la femei și bărbați, în mare parte din cauza aspectelor sociale, culturale și psihologice, explică inițiatorii campaniei organizate de Ziua Mondială a Rinichiului. Anul acesta, aceasta promovează accesul echitabil al femeilor la asistență medicală și prevenirea bolilor renale, dar și importanța sănătății rinichiului la femei. Astfel, potrivit acestora, chiar și în anumite state în care se asigură transplant de rinichi și tratament egal pentru femeile și bărbații cu boli renale cronice, femeile tind mai mult să doneze rinichi și au șanse mai mici să primească unul.

În același timp, inițiatorii campaniei atrag atenția că unele boli renale afectează cu predilecţie sexul feminin- este vorda despre infecţiile de tract urinar (ITU) şi nefropatia lupică. Infecţiile de tract urinar sunt consemnate preponderent în rândul femeilor adulte, dar pot apărea şi în copilărie, la pubertate sau după menopauză, explică un comunicat de presă sosit pe adresa redacției SănătateaTv.ro.

Lupusul eritematos sistemic este o afecţiune autoimună care apare, în peste 90% din cazuri, la femei, iar nefropatia lupică, complicaţie extrem de frecventă, afectează în mod negativ supravieţuirea pacientelor. Din fericire, ultimele decenii au înregistrat progrese considerabile privind tratamentul nefropatiei lupice, se mai arată în comunicatul de presă.

Cel mai important impact al sănătăţii rinichiului este vizibil la femeile gravide. Sarcina se asociază cu risc crescut de infecții urinare, preeclampsie sau eclampsie, afecţiuni ce pun în pericol viața mamei şi a fătului. Bolile renale preexistente – cum ar fi nefropatia diabetică sau nefropatia lupică – se pot agrava în timpul sarcinii și prezintă risc crescut de avort spontan, hipertensiune arterială sau evoluție către necesitatea dializei, se mai precizează în comunicatul de presă.

SănătateaTV.ro