Peste 600 de mii de români suferă de boli reumatice de tip inflamator, informează un comunicat de presă emis de Liga Română Contra Reumatismului.

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică, afectând aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani, se mai arată în document.

Potrivit specialiștilor, în această categorie de boli sunt incluse peste 200 de afecțiuni, între care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta.

În România, potrivit comunicatului de presă, cele mai des întâlnite afecțiuni reumatice de tip inflamator sunt poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artropatia psoriazică. 

Statisticile arată că aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă. Boala debutează, de obicei, în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind bărbaţi) și debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani.

2000 de copii români au artrită juvenilă

Bolile reumatice și musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, acestea generând 50% din absenteismul de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă, se mai arată în comunicatul de presă.

Deşi la nivelul percepţiei generale sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, prevalența acestora crescând odată cu vârsta, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, în România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă, mai informează comunicatul de presă.

Diagnosticul precoce şi urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a bolilor reumatice și musculo-scheletale. Cu toate acestea, astfel de afecţiuni rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu. Dacă persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vieții scade, iar activitățile zilnice și abilitățile fizice au de suferit, avertizează specialiștii.

Între simptomele bolilor reumatice se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală și depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupații ce solicită articulațiile, infecțiile și vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

SănătateaTV.ro