Descoperirea târzie a bolii și stigma cu care se confruntă bolnavii de tuberculoză sunt două dintre provocările cu care se confruntă atât pacienții, cât și specialiștii din domeniu care luptă împotriva acestei afecțiuni. Într-un interviu pentru Sănătatea Press Group, ministrul Sorina Pintea, care a fost managerul unui spital de profil, a explicat de ce tuberculoza este dificil de descoperit, dar și greu de învins. 

„Vorbim de stigmă, de numărul mare de zile de spitalizare pe care pacientul trebuie să le petreacă în spital. Până la urmă, și condiția socială a multora care au această boală. Am cunoscut mulți pacienți bolnavi cu tuberculoză. Unii veneau la tratament după perioada de spitalizare, unii, nu. Boala recidiva și atunci erau reinternați în spital. Am ținut cont de condiția socială a acestor pacienți și poate că le-am acordat uneori o atenție sporită. Dar este foarte greu și e o muncă asiduă. Am fost împreună cu colegii mei, când eram manager de spital, să vedem cum trăiesc acești pacienți și de ce nu reușesc să învingă boala. Cred că asta este una dintre probleme.  

Apoi, partea de screening este la fel de importantă pentru că unii pacienți ajung la medic în faze destul de avansate. Nu țin cont de faptul că au o anumită afecțiune, ei nefiind nici măcar înscriși la un medic de familie”, a declarat Sorina Pintea.  

Afirmațiile au fost făcute după publicarea unui Raport Global al Organizației Mondiale a Sănătății, care arăta că incidența bolii în România este în scădere.  

„Rata de incidență a cazurilor noi a scăzut de la 142,9 la suta de mii de locuitori, în 2002, la 68 de cazuri în 2018. Asta înseamnă că programele pe care Ministerul Sănătății împreună cu societatea civilă le-a implementat au dat rezultate. De asemenea, pregătirea specialiștilor în domeniu a contat extraordinar de mult pentru că abordarea pacientului bolnav de tuberculoză este, poate, puțin mai diferită, deosebită”, a încheiat Sorina Pintea.

Ultimul update: 18 octombrie 2019