Depresia este o tulburare a stării afective ce poate avea un impact major asupra vieţii persoanei bolnave. Cu toate acestea, depresia se bucură de noi metode de tratament, stimularea magnetică transcraniană fiind una dintre acestea.

„În plan non-farmacologic există o anumită tendinţă de a privilegia o abordare, care deocamdată la noi în ţară se face extrem de limitat, şi anume stimularea magnetică transcraniană. Este o metodă non-farmacologică, se face cu ajutorul unui aparat special care plasează un câmp magnetic în zona cerebrală cu tropism pe anumite zone, în general pe cortexul prefrontal, cu rezultate interesante chiar şi în depresia farmacorezistentă. În plan farmacologic, ultimul venit este un antidepresiv cu un mecanism de acţiune neobişnuit, care contribuie şi la instalarea somnului”, a declarat pentru Sănătatea TV, conf. univ. dr. Radu Mihăilescu, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Dacă în România noul antidepresiv şi stimularea magnetică transcraniană sunt ultimele noutăţi în ceea ce priveşte tratarea depresiei, în alte ţări există o gamă largă de proceduri. Una dintre acestea este terapia prin lumină.

Cu toate acestea, conf. univ. dr. Radu Mihăilescu este de părere că tratamentul farmacologic rămâne esenţial. „Opinia mea ca psihofarmacolog cu experienţă, dar şi a altora, este că în 2012 pe primul plan rămâne încă în tratamentul depresiilor abordarea farmacologică. Este foarte important ca să ai la îndemână, pe de o parte, o substanţă care să fie eficace, deci să vindece depresia, iar pe de altă parte să permită persoanei sub tratament să-şi desfăşoare o viaţă rezonabilă. Sigur e foarte bine ca la un moment dat abordarea farmacologică să se îmbine şi cu abordarea psihoterapeutică. Iar psihoterapia cognitivă este privilegiată”, a mai precizat specialistul.

SănătateaTV.ro