Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
15 mituri despre carii: ce este adevarat si ce nu

15 mituri despre carii: ce este adevarat si ce nu

17 ianuarie 2016    
Share pe Facebook
Caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care pacienţii se prezintă în cabinetul stomatologic, afectând peste trei sferturi din populaţia României. Caria dentară se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori,  însă există o sumedenie de informaţii despre cauzele şi modul de tratament al cariilor, fără a avea toate o bază ştiinţifică, spune dr. Andra Custura, medic stomatolog, potrivit unui comunicat de presă transmis www.SănătateaTV.ro.
 
Iată o listă cu 15 mituri despre carii, unele dintre ele adevărate, altele demontate de către medicul stomatolog.
 
1. Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile
Deşi a devenit un mit, în esenţă este aproape un fapt.
„Adevărul este că acidul produs de bacterii în gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar şi legumele”, explica dr. Andra Custura.
 
2. Copii au mai multe carii decât adulţii
Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apă de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavităţile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dinții şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.
 
3. Aspirină este de ajutor la o durere de dinţi
Avem de-a face cu un mit. Aspirină trebuie înghiţită pentru a uşura durerea. Deoarece aspirină este acidă, ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.
 
4. Toate plombele trebuiesc înlocuite
Mit. „Plombele nu au o termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adăugă dr. Andra Custura.
 
5. Veţi şti atunci când aveţi o carie
Mit. Uneori se va şti, dar în acel moment, caria s-a mărit, de obicei, la proporţii mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.
 
6. Încleştarea şi măcinarea dinţilor poate duce la carii
„Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. (...)În timpul mestecării normale, dinţi se ating pentru puțin timp. Acest lucru provoacă puţin stres asupra suprafeţei dinţilor. Dar încleştarea şi măcinarea lor pune o presiune mare pe dinţi. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri şi fracturi ale dinţilor, care accelerează cariile dentare”, explică dr. Custura.
 
7. Dinţii distanţaţi sunt predispuşi la carii
Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii şi sunt mai puţin predispuse la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici, totuşi. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.
 
8. Sensibilitatea dinţilor înseamnă că carii
Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat problema.
 
9. Cariile sunt singurul motiv pentru o obturaţie de canal
„Doar un mit, ai nevoie de o obturaţie, dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturaţie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, completează dr. Custura.
 
10. Copiii nu pot avea carii
Mit. Dinţii de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.
 
11. Acidul cauzează carii
Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor, slăbi dintele şi face dinții mai predispuşi la degradare. Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) pot intensifica acest proces.
 
12. Odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte
Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, caria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dinţii tăi, caria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.
 
13. Cariile sunt mult mai probabil să apafă între dinţi
Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţa de dinţi sau cu aţa dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poţi să utilizezi, în schimb, apa de gură pentru a ajunge la locurile dificile.
 
14. Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii
Adevărat. Fisurile crează o casă pentru bacterii unde periuţa de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apa de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.
 
15. Trebuie să-ţi periezi dintii, să foloseşti aţa dentară, şi te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor

„Absolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi care simţi că îţi este bună ţie,adică îţi curăţă dintii, foloseşte aţa dentară şi clăteşte zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zonă a dintelui, nu vei avea carii”, adăugă dr. Andra Custura.  

Sursa: SanatateaTV