Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
25 de ani de Diabetologie Clujeana Moderna

25 de ani de Diabetologie Clujeana Moderna

17 martie 2017    

Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca marchează astăzi împlinirea a 25 de ani de istorie a diabetologiei moderne clujene, istorie care este asociată până în prezent  cu personalitatea prof. dr. Nicolae Hâncu, care în anul 1992, alături de întreaga echipă pe care  o conducea la acea vreme, a făcut ca Centrul să renască.

 

Odată cu trecerea timpului şi a creşterii numărului cazurilor de persoane cu diabet zaharat şi boli metabolice, a fost nevoie de noi abordări în managementul diabetului zaharat şi al îngrijirii persoanelor cu diabet, aspecte pe care prof. dr. Nicolae Hâncu şi profesioniştii din Centru le-au avut în vedere prin iniţiativele ce au vizat dezvoltarea și modernizarea diabetologiei clujene, astfel încât pacienţii să beneficieze de îngrijirile cele mai bune.
 
De altfel, Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca a devenit nu doar o unitate medicală modernă, ci şi o adevărată şcoală de diabetologie, aici formându-se de-a lungul celor 25 de ani numeroşi specialişti.
 
În prezent, Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca include o Secţie Clinică, cu 25 de paturi – unde activează 4 medici cu o vastă experienţă în domeniu (prof. dr. Gabriela Roman, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu – Şef de Secţie, conf. dr. Cornelia Bala, dr. Silvia Iancu) şi 12 asistente medicale şi unde sunt spitalizaţi anual peste 1000 de pacienţi din Cluj, dar şi din alte judeţe. Centrul include de asemenea Secţia de Internări de zi cu 3 paturi, 5 cabinete de consultaţie în specialitatea Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, unde sunt văzuţi zilnic aproximativ 200 de pacienţi, săli de aşteptare pentru pacienţii programaţi la cabinetele din ambulator, un Cabinet de picior diabetic, de altfel şi primul de acest tip înfiinţat în ţara noastră, un Cabinet de Psihologie, o sală de tratament, precum şi două săli de lucrări practice pentru  studenţi.
 
În cadrul Centrului a fost înfiinţat şi un Cabinet de Educaţie terapeutică pentru persoanele cu diabet și s-a format, pentru prima dată în ţara noastră, o echipă specializată în insulinoterapie cu pompă de insulină.
 
Toate acestea au făcut ca în prezent Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca să se bucure de recunoaştere atât naţională cât şi internaţională şi să devină un centru de referinţă.
 
Sursa: SanatateaTV