Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
70% din decesele asociate cancerului pulmonar, cauzate de fumat. Specialist: Faptul de a nu fuma reduce riscul de cancer cu 30%

70% din decesele asociate cancerului pulmonar, cauzate de fumat. Specialist: Faptul de a nu fuma reduce riscul de cancer cu 30%

10 februarie 2016    
Cancerul bronhopulmonar este cauza numărul 1 de decese survenite în urma afecțiunilor oncologice în România, la fel ca pe plan mondial. Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că în 2014 peste 11.500 de români (9317 bărbați, respectiv 2327 de femei) au dezvoltat această patologie oncologică.
 
Conform aceleiași surse, 27.3% dintre decesele cauzate de cancer în rândul bărbaților și 10.4% dintre cele din rândul populației feminine au fost înregistrate în urma cancerului pulmonar.
 
Fumatul reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul bronhopulmonar, dar și pentru cancer în general. Acesta este responsabil pentru circa 70% dintre decesele asociate cancerului de plămâni, respectiv 20% din totalul deceselor cauzate de cancer, arată Agenția Internațională de Cercetare în Cancer (IARC).
 
Prevenția primară a cancerului bronhopulmonar constă în renunțarea la fumat, ce reduce riscul apariției cancerului cu o treime, dar și a altor patologii grave a explicat Conf. dr. Șerban Negru, medic oncolog, fondator al Asociației OncoHelp din Timișoara într-un interviu acordat www.SănătateaTV.ro.
 
„Simplul fapt de a nu fuma reduce riscul de cancer cu o treime. Putem să eliminăm o treime din probabilitatea de a avea un cancer în decursul vieții abținându-ne de la fumat. Că aici nu vorbim doar de cancerul bronhopulmonar, vorbim și de alte cancere determinate de fumat.Fumatul nu înseamnă numai cancer, înseamnă și boli cardiovasculare și multe alte afecțiuni.”, a spus medicul oncolog.
 
Riscul de cancer bronhopulmonar este mai ridicat la marii fumători, adică persoanele care fumează vreme de mai mulți ani câte un pachet de țigări pe zi, a precizat specialistul.
 
„Riscul de cancer bronhopulmonar începe undeva la 10 ani de zile în care fumatul a fost de 1 pachet pe zi, dar sunt persoane care fumează 2-3 pachete vreme de 40-50 de ani și aceștia au un foarte mare risc de a avea cancer bronhopulmonar.”, a subliniat Conf. Dr. Șerban Negru.
 
În ceea ce privește screening-ul pentru cancerul bronhopulmonar, s-au încercat mai multe metode, însă deocamdată nu există o metodă funcțională de detectare precoce a afecțiunii oncologice. Totuși, potrivit fondatorului Asociației OncoHelp, există un studiu care a arătat că lamarii fumători, dacă se face la 6 luni un tomograf spiral cu doză mică s-ar putea reduce mortalitatea cu circa o treime.
 
„Nicio țară din lume la momentul de față nu are un screening eficient în ceea ce privește cancerul bronhopulmonar. Este un cancer foarte agresiv. În cazul cancerului bronhopulmonar s-au încercat metode de screening cu examenele din spută, rezultatele au fost negative. Am încercat radiografiile clasice și rezultatele au fost negative. S-a vorbit foarte mult despre screening-ul cancerului bronhopulmonar, dar la momentul față datele sunt relativ controversate și, dacă ultimele date referitoare la computer tomograf (CT) făcut anual la fumători arată o reducere a riscului de mortalitate, nu s-a trecut la implementarea efectivă a acestui screening. Trebuie pus în balanță cu capacitatea sistemului de a convinge marii fumători să-și facă la 6 luni un astfel de tomograf și aici vorbim despre oameni care n-au fost convinși să se lase de fumat până la momentul respectiv, probabil vorbim de niște persoane destul de neglijente cu sănătatea lor. Vorbim de costurile acestui sistem, vorbim de infrastructura capabilă să asigure capacitatea de a face un număr mare de tomografii spirală cu doză mică la acești pacienți.”, a indicat Conf. Dr. Șerban Negrumedic oncolog.
 
La fel ca la nivel național, cancerul bronhopulmonar este pe primul loc la incidență și în zona Banatului a explicat medicului oncolog. Urmează apoi cancerul mamar, cel colorectal, dar și cancerul de prostată.
 
„Statistica în zonă: cancerul bronhopulmonar este pe primul loc, ca de altfel și la nivel național. Apoi cancerul mamarcancerul colorectaleste un pic mai frecvent în Banat pentru că se mănâncă mai gras și e o alimentație mai nesănătoasă din acest punct de vedere. În general,cancerul de prostată devine tot mai frecvent.”, a indicat doctorul oncolog în interviu. 
 
Sursa: SanatateaTV