Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:45
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Asociatia de Podiatrie se implica in elaborarea unui cadru comun de formare a podiatrilor la nivelul Uniunii Europene

Asociatia de Podiatrie se implica in elaborarea unui cadru comun de formare a podiatrilor la nivelul Uniunii Europene

09 februarie 2017    
Specialiștii în îngrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au demarat procedurile astfel încât să se realizeze un cadru comun de formare a podiatrilor prin care să se permită accesul automat pe piața europeană a acestora, se precizează într-un comunicat de presă al Asociației de Podiatrie.
 
Acest subiect a reprezentat principala temă a Consiliului European al Podiatrilor, în cadrul unui eveniment organizat de Federația Internațională a Podiatrilor (FIP) în Franța și care s-a desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie 2017.
La eveniment, România a fost reprezentată de dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie, membru asociat FIP.
 
În cadrul lucrărilor Consiliului European al Podiatrilor au participat delegați din 15 țări, alături de reprezentanți ai Rețelei Europene de Educație Superioară în Podiatrie (ENPODHE). Aceștia au analizat etapele necesare pentru ca un cadru comun de formare în podiatrie care să le permită specialiștilor podiatri mobilitate totală pe piața muncii din Uniunea Europeană să fie valabil.
Conform directivelor UE, acest cadrul de formare trebuie să fie stabilit în cel puțin unei treimi dintre țările membre.
 
În acest context, participanților le-a fost prezentat un exemplu de succes agreat de profesioniștii din toate cele 28 de țări membre UE, și anume acela al medicinii de laborator.
 
„Sunt onorată de invitația primită din partea Federației Internaționale a Podiatrilor, organizație la care suntem membri asociați. Sperăm ca, beneficiind de expertiza partenerilor internaționali, să reușim să dezvoltăm meseria de podiatru și în România, iar specialiștii noștri în acest domeniu să beneficieze, apoi, de prevederile cadrului comun de formare în podiatrie. Situația din România nu este una singulară în UE. Reprezentanții țărilor în care nu este recunoscută specialitatea de podiatrie și implicit meseria de podiatru am subliniat necesitatea stabilirii unor standarde comune minime de educație academică, precum și susținerea internațională de care avem nevoie, în procesul de stabilire a standardelor profesionale în acest domeniu”, a declarat dr. Norina Alinta Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.
 
În urma dezbaterilor, specialiștii FIP au stabilit ca să se demareze procedurile pentru elaborarea cadrului comun de formare în podiatrie urmărindu-se trei principii:
1. Toate instituțiile, asociațiile profesionale și organizațiile guvernamentale de resort trebuie să se implice în acest proces;
2. Dezbaterile se pot desfășura la cel mai înalt nivel, fără ca vreo țară să fie omisă de la procesul decizional;
3. Nevoile pacienților sunt prioritare în elaborarea cadrului comun de formare în podiatrie.
 
În acest mod, în cadrul întâlnirii din Paris a specialiștilor în îngrijirea piciorului s-a creionat viitorul Podiatriei la nivel european, iar finalitatea demersurilor începute va reprezenta un punct de cotitură pentru podiatria din întreaga lume, au concluzionat participanții.
 
Cu ocazia întâlnirii, dr. Norina Gâvan a discutat cu dr. Matthew Garoufalis (președintele FIP), precum și cu Caroline Teugels (Directorul executiv FIP) despre viitorul podiatriei în România și sprijinirea de către Federație a procesului de recunoaștere a meseriei de podiatru în țara noastră.
 
Asociația de Podiatrie a fost înființată în primăvara 2015 și urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România, precum și să creeze meseria de podiatru la noi în țară.

Pe lângă campaniile de informare și prevenire organizate în parteneriat cu specialiști din țară și străinătate, Asociația de Podiatrie a demarat și procesul educațional pentru instruirea asistenților medicali în specialitatea de podiatrie printr-o serie de conferințe, congrese și cursuri de instruire acreditate la nivel național, se mai indică în același comunicat de presă.  

Sursa: SanatateaTV