Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
CDC: Tusea convulsiva provoaca copiilor probleme grave de respiratie. De aceea, vaccinarea gravidei este importanta

CDC: Tusea convulsiva provoaca copiilor probleme grave de respiratie. De aceea, vaccinarea gravidei este importanta

15 februarie 2017    
Tusea convulsivă este o boala gravă care poate provoca copiilor oprirea respirației, precizează Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC).  Împotriva acestei afecțiuni există vaccin (antipertussis sau DtaP) care se recomandă la orice vârstă, indiferent de statusul vaccinării antitetanice.
 
Tusea convulsivă este o afecțiune foarte contagioasă și are efecte grave pentru copii, potrivit CDC. Persoanele cu tuse convulsivă răspândesc boala prin tuse sau strănut în timp ce intră în contact apropiat cu alte persoane nevaccinate. De aceea, părinții, frații mai mari sau alte persoane care îngrijesc nou-născutul pot răspândi tusea convulsivă copilului fără să știe că au boala. Copiii se pot îmbolnăvi de pneumonie (infecție pulmonară), iar aproximativ jumătate dintre aceștia pot suferi probleme severe de respirație - până la asfixiere și deces prin insuficiență respiratorie.
 
Tusea convulsivă începe la fel ca o răceală obișnuită cu nas înfundat sau congestie nazală, strănut, tuse ușoară sau febră, iar după 1-2 săptămâni începe tusea severă.
 
Cu toate acestea, spre deosebire de răceala comună, tusea convulsivă poate deveni agresivă, cu salve și episoade rapide de tuse, care continuă timp de săptămâni. Aceste crize scot aerul din plămâni, obosind pacientul, iar atunci când acesta poate respira din nou, acesta emite un sunet anume, pentru care boala și-a primit și numele.
 
De aceea, este important să se știe că mulți copii cu tuse convulsivă nu tușesc de fapt deloc, însă această boală le poate provoca oprirea respirației. În plus, atunci când copilul dezvoltă o răceală care include o tuse de lungă durată sau severă, în acest caz poate fi vorba de tuse convulsivă
 
Dacă femeia este gravidă, CDC recomandă acestora să vorbească cu obstetricianul sau moașa despre obținerea unui rapel de vaccin DTaP. În acest sens, între săptămânile 27-36 ale fiecărei sarcini, femeia însărcinată se poate vaccina contra Bordetella pertussis (un agent patogen mic, avid de oxigen)– de preferință, chiar înainte de această perioadă. După ce gravida se vaccinează, corpul ei va creea anticorpi protectori, care vor trece în copil înainte de naștere - acești anticorpi vor oferi copilului o anumită imunitate pe termen scurt împotriva tusei convulsive și în viața timpurie (protecția timpurie este importantă, deoarece bebelușii nu se pot vaccina până la vârsta de două luni). În plus, acești anticorpi ajută și la evitarea complicațiilor pe care tusea convulsivă le determină - pneumonie și encefalopatie (boală a creierului).
 

După nașterea copilului, CDC recomandă ca vaccinul DtaP să fie făcut până la 6 ani la următoarele intervale, respectiv 2 luni, 4 luni, 6 luni, iar pentru că protecția vaccinală scade odată cu înaintarea în vârstă, mai e nevoie de câteva rapeluri între 15-18 luni și 4-6 ani. De altfel, adolescenții pot fi vaccinați la vârsta de 11 sau 12 ani, iar după vârsta de 18 ani, imunizarea anti-pertussis poate fi făcută oricând.  

Sursa: SanatateaTV