Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      15:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
CNAS simplifica procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale acordate romanilor stabiliti temporar in diaspora

CNAS simplifica procedura de rambursare a contravalorii serviciilor medicale acordate romanilor stabiliti temporar in diaspora

02 martie 2018    

Românii stabiliți temporar în străinătate care solicită rambursarea serviciilor medicale primite în statele membre UE/SEE/Elveţia nu vor mai fi nevoiți să traducă în limba română documentele medicale pe baza cărora se solicită rambursarea, anunță un comunicat de presă sosit pe adresa redacției SănătateaTV.ro.

 

Potrivit unui Ordin semnat de preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, responsabilitatea traducerii documentelor medicale de un traducător autorizat va reveni Casei de Asigurări de Sănătate la care se depune cererea de rambursare.
 
Actul normativ menţionat pune în acord reglementările naţionale cu cele europene, care prevăd că autoritățile, instituțiile și jurisdicțiile dintr-un stat membru UE nu pot respinge cererile sau alte documente ce le sunt prezentate, în temeiul faptului că sunt redactate într-o limbă oficială a altui stat membru, în cazul în care această limbă este recunoscută ca limbă oficială a instituțiilor Comunității, se mai arată în comunicat.
 
Dispare o barieră birocratică din calea solicitării rambursării cheltuielilor cu asistenţa medicală în alte state membre UE. Asiguraţii care trebuie să formuleze asemenea solicitări vor fi pe viitor scutiţi de efortul găsirii unui traducător autorizat, dar şi de cheltuiala aferentă onorariului traducătorului”, a declarat Răzvan Vulcănescu, cu ocazia semnării Ordinului.
 
În anul 2017, casele de asigurări de sănătate din România au rambursat unui număr de 263 asiguraţi cheltuielile cu asistenţa medicală care a devenit necesară în timpul şederii în alte state membre ale UE/SEE/Elveţia, amintesc reprezentanții instituției.
 
 
Sursa: SanatateaTV