Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Colegiul Pacientilor din Romania: Utilizarea excesiva de antibiotice in mod nejustificat, o crima impotriva umanitatii

Colegiul Pacientilor din Romania: Utilizarea excesiva de antibiotice in mod nejustificat, o crima impotriva umanitatii

14 februarie 2018    

Utilizarea în exces a antibioticelor de ultimă generație în mod nejustificat, fără efectuarea de analize de laborator care să dovedească necesitatea și eficiența tratamentului, reprezintă o crimă împotriva umanității și o deturnare de fonduri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin recomandarea nejustificată de medicamente, atrage atenția Colegiul Pacienților din România, într-un comunicat de presă.

Cauzele care au dus la apariția acestei situații sunt, potrivit documentului, inexistența unui sistem de sănătate eficient, slaba conștientizare a problemei în rândul personalului medical, dar și lipsa de informare a populației.
 
Astfel, Colegiul Pacienților cere Ministerului Sănătății și CNAS să ia următoarele măsuri: eliminarea restricțiilor de plafon pentru testările bacteriologice și analize de laborator, cu efect imediat; crearea de urgență a unui sistem de raportare a rezisțentei la antibiotice la nivel național pe modelul Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, dar și raportarea datelor în sistemul GLASS (Global Antimicrobial Resistance Surveillance System) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 
În acest context, reprezentanții Colegiului amintesc că OMS a emis un avertisment global privind implementarea unor măsuri urgente de control al rezistenței microbiene.
 
Potrivit datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în rândul pacienţilor suspecți de infecții în sânge, proporția bacteriilor rezistente la cel puțin unul dintre cele mai comune antibiotice ajunge până la 82%, se mai arată în comunicatul de presă.
 
În România, potrivit estimărilor Colegiului Pacienților, peste 50% dintre antibioticele utilizate nu sunt recomandate în baza unor analize microbiologice care să dovedească necesitatea sau eficienţa acelui tratament.
 
Astfel, Colegiul Pacienţilor cere autorităților să aibă în vedere implementarea urgentă a unui plan naţional de măsuri, cu obiective și termene precise, deoarece această situație reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, se mai arată în comunicatul de presă.
Sursa: SanatateaTV