Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu: Cam 1 din 5 pacienti cu diabet are o problema de circulatie la nivelul picioarelor

Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu: Cam 1 din 5 pacienti cu diabet are o problema de circulatie la nivelul picioarelor

17 martie 2016    
Boala arterială periferică la piciorul persoanei cu diabet sau arteriopatia diabetică este una dintre patologiile arteriale care apare ca o complicație a diabetului zaharat, atunci când boala nu este depistată la timp și tratată corespunzător.
 
Specialiștii prezenți în cadrul workshop-ului&hands-on în tratamentul invaziv în boala periferică la piciorul persoanei cu diabet, organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică și Asociația de Podiatrie la Suceava au atras atenția că multe dintre persoanele cu diabet zaharatprezintă probleme de circulație la nivelul picioarelor, cum sunt arteriopatiile. Acestea pot avea consecințe grave asupra calității vieții pacienților
 
„Nu avem evaluări sistematice de arteriopatii așa cum avem cele legate de neuropatie la ora actuală. Cred, pe studii care s-au făcut pe zone mai mici și inclusiv la noi la Cluj, că ne situăm în media europeană oarecum. Asta însemnând că cam 1 din 5 pacienți cu diabet are o problemă de circulație la nivelul picioarelor. (...) Toți ne luptăm pentru a îmbunătăți cât se poate maximal calitatea vieții pacienților cu diabet mai ales atunci când sunt prezente diverse complicații care afectează uneori dramatic calitatea vieții acestor pacienți. Împreună cu Societatea de Neuropatie Diabetică avem la ora actuală o evaluare la nivel național aș putea să spun a calității vieții pacienților cu diabet și vreau să spun că scorurile pe care noi le-am înregistrat în această evaluare sunt mari, foarte mari, însemnând o calitate a vieții destul de proastă din păcate, pe care pacienții noștri sunt mai mult sau mai puțin obișnuiți să o recunoască, să o prezinte medicului. ”, a precizat Conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Societatății de Neuropatie DiabeticăNeuroDiab.
 
Boala arterială periferică la piciorul persoanei cu diabet poate fi tratată printr-o intervenție minim invazivă, care presupune abordarealeziunii vasculare cu materiale specifice, cu dilatare, urmată de implantare sau nu de stent (proteza care menține vasul de sânge deschis).
 
Tratamentul minim invaziv ajută la o îmbunătățire a calității vieții persoanelor cu această afecțiune, contribuind  la o reducere a ratei de amputații la nivelul picioarelor, survenite în urma diabetului. Totuși, țara noastră nu este încă pregătită să ofere tuturor pacienților o astfel de alternativă.
 
„(...) din păcate la noi în țară suntem încă la un fel de început în ceea ce privește și resursa umană și resursa materială pentru că sunt proceduri deloc simple și deloc ieftine (...) angio-CT-ul, dilatările, montarea de stenturi pe arterele periferice au evoluat foarte mult în ultimii ani în centrele dezvoltate, mă bucur că și la noi se întâmplă acest lucru. Se merge tot mai jos pe artere tot mai mici care înainte obstrucția lor însemna pierderea piciorului pentru pacienți. Acum acest lucru poate fi rezolvat, corectat și pacienții aceștia pot în continuare să ducă o viață relativ normală”, a subliniat specialistul.
 
 
Sursa: SanatateaTV