Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Nu exista o metoda de screening in cancerul de ovar

Conf. univ. dr. Iolanda Blidaru: Nu exista o metoda de screening in cancerul de ovar

11 martie 2016    

 Cancerul de ovar, deși are o incidență mai redusă în populație comparativ cu cancerul de sân sau cancerul de col uterin, se însoțește totuși de o mortalitate foarte mare, potrivit specialiștilor. Și asta din cauză că diagnosticarea se face în stadii foarte avansate. Spre deosebire de alte tipuri de cancer în care există posibilitatea screening-ului, în cancerul de ovar nu există până în prezent o metodă de screening nici în România, nici la nivel internațional.

 
Cancerul de ovar nu are admis, până în momentul de față, la nivel internațional o metodă de screening. Și asta  spre deosebire de cancerul mamar și de cancerul de col uterin, unde există screening. Deci, cancerul de ovar nu posedă în momentul de față această posibilitate de a fi depistat într-un stadiu incipient. Așa cum știm toți, screening-ul înseamnă să testăm o parte importantă a populației pentru o anumită afecțiune. (...) Screening-ul extrage doar anumite situații de suspiciune”, a declarat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru, Medic primar Obstetrică-Ginecologie, Manager Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă Iași în cadrul Conferinței-dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”, de la Iași.
 
Specialistul a mai atras atenția și asupra costurilor ridicate impuse de programele de screening deja existente, fapt care ar putea reprezenta o piedică în ceea ce privește adresabilitatea pacienților la medic.
 
„Una dintre marile probleme ale acestui screening, ale acestei metode la noi în țară este costul. O condiție ar fi să fie extrem de ieftin, dacă ar putea să nu coste nimic ar fi de-a dreptul ideal. Cu cât este mai ieftin cu atât este mai ușor de aplicat și poate cuprinde populații mai largi. Cea mai simplă metodă de screening la noi în momentul de față este screening-ul în cancerul de col uterin prin cercetarea frotiului Babeș-Papanicolau. (...) Ca practician vă pot confirma faptul că în general, aș zice eu, cam trei sferturi din persoanele cu care mă întâlnesc și mai ales cele de o anumită vârstă, trecute de 40 de ani, declară foarte senin că nu li s-a practicat niciodată această metodă de screening. Fără educație nu putem ajunge nicăieri. Medicul nu este un magician. Sigur, noi lucrăm cu condițiile pe care le constatăm la pacientă. Dacă pacienta se prezintă într-un stadiu incipient toată lumea este mulțumită pentru că lucrurile se rezolvă ușor, repede, fără consecințe grave”, a mai subliniat conf. univ. dr. Iolanda Blidaru.
 
Sursa: SanatateaTV