Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dr. Stefan Curescu: Accesul limitat la tehnologii moderne si lipsa de centre de recuperare, probleme majore in zona de oncologie

Dr. Stefan Curescu: Accesul limitat la tehnologii moderne si lipsa de centre de recuperare, probleme majore in zona de oncologie

21 ianuarie 2016    
Neadaptarea sistemului de sănătate românesc la problematica bolii canceroase, accesul limitat la tehnologiile medicale noi, precum șilipsa unei infrastructuri în ceea ce înseamnă recuperarea pacienților cu cancer sunt printre problemele majore cu care România se confruntă în sfera Oncologiei, spune dr. Ștefan Curescu, medic primar Oncologie Medicală, șeful secției la Clinica de Oncologie Medicală a Spitalului Municipal de Urgență Timișoara.
 
„Prima și cea mai mare (n.r. problemă) cred că e așa, o problemă de fond -  neadaptarea sistemului național  românesc la ceea ce însemană problematica cancerului. Pentru că este de așteptat ca în viitor numărul de cazuri nou descoperite să crească. (...) Sistemul nu este adaptat în România, atât prin infrastructură, prin cadre, prin tehnologii să facă față la un număr atât de mare. Și am tot spus-o în ultimii ani – numărul va crește an de an, să nu ne surprindă asta”, a explicat dr. Curescu într-un interviu acordat www.SănătateaTV.ro
 
Pe de altă parte, medicul atrage atenția că ne confruntăm cu o insuficiență a tehnologiilor medicale moderne atât pe zona de investigații, cât și în ceea ce privește tratamentul cancerului. Mai mult, și cele existente sunt concentrate în marile centre, cum sunt București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara, iar pentru destui bolnavi accesul la aceste tehnologii este îngreunat.
 
„Nu avem la dispoziție tehnologiile medicale, atât de investigație, cât și de tratament conforme, cele care sunt la dispoziția tuturor cetățenilor Uniunii Europene. Sunt prea puține mijloace de investigație, prea mult centralizate numai în orașe mari, care le fac greu accesibile oamenilor cu problemele acelea. Români bolnavi sunt peste tot, nu sunt numai în București, în Cluj-Napoca, în Iași, în Timișoara și unora dintre ei le este greu să ajungă la tehnologii”, a precizat dr. Ștefan Curescu.
 
Specialistul consideră că aceste tehnologii noi de investigatie in oncologie – tomografie, PET-CT-urile, mijloacele de investigație endoscopică ar trebui disipate pentru a asigura un acces mai facil pacienților cu cancer.
 
În plus, dr. Curescu subliniază că și în ceea ce privește terapia bolnavilor cu cancer sunt probleme: „Și la tehnologii, să luăm și tehnologiile terapeutice – de ani de zile prea puține medicamente noi au fost evaluate și rambursate de sistemul național de asigurări de sănătate. Sunt zeci de molecule noi, care așteaptă – care unele dintre ele salvează vieți.”
 
Deficiențele sistemului nu se opresc aici, însă, spune șeful secției Clinicii de Oncologie Medicială a Spitalului Municipal de Urgență Timișoara. Acesta atrage atenția că pe lângă necesitățile ce țin de zona de diagnostic și terapie, avem nevoie și de o infrastructură în ceea ce înseamnă recuperarea pacienților cu cancer.
 
„Oamenii care înving boala rămân cu niște sechele. Pentru acești oameni nu există un sistem adecvat, care să răspundă nevoilor lor. Ca să fiu mai plastic, medicina terapeutică oncologică, prin ariile ei – chirurgie, radioterapie, chimioterapie, e un tip de medicină de război. Intrăm în război cu cancerul și o mare parte sunt salvați, dar nu sunt salvați oricum – oamenii aceștia rămân cu niște sechele (...). E vorba în  definitiv și de recuperarea psihologică, nu numai de recuperarea neuromotorie. Este vorba de modul cum social pot fi reintegrați, recuperați. Eu cred că aici suntem extrem de deficitari. Aș vedea existența la nivelul fiecărui județ a unei astfel de unități de recuperare post-tratament a unui pacient cu cancer, care în mod absolut rămâne cu un tip de sechelaritate.”, a mai explicat dr. Ștefan Curescu. 
Sursa: SanatateaTV