Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dr. Zorela Sgarbura: Atunci cand avem o incompatibilitate de Rh facem determinari ale anticorpilor

Dr. Zorela Sgarbura: Atunci cand avem o incompatibilitate de Rh facem determinari ale anticorpilor

16 martie 2017    

 Rh-ul reprezintă unul dintre factorii căruia i se acordă o atenţie deosebită atunci când vine vorba de o sarcină, mai ales în contextul unei incompatibilităţi între parteneri. Prin urmare, determinarea Rh-ului la ambii soţi şi luarea de măsuri preventive în cazul în care nu există compatibilitate sunt esenţiale în buna evoluţie a sarcinii şi în prevenirea avortului sau a altor riscuri pentru făt.

 
 „Este știut că Rh-ul poate fi responsabil de o incompatibilitate. Deci gravidele care au un Rh negativ și sunt căsătorite cu soți cu Rh pozitiv pot face un produs de concepție, un copil care să fie ca și soțul, cu Rh pozitiv. În acest caz, organismul mamei nu-l recunoaște ca aparținându-i (Rh-ul este ca un antigen, deci este un organism străin mamei) și poate crea anticorpi împotriva antigenului propriului copil. Tocmai de aceea, atunci când știm că avem o incompatibilitate de Rh facem o determinare a anticorpilor la luarea în evidență a sarcinii să vedem dacă nu există o izoimunizare cu ocazii precedente – cum ar fi de exemplu un avort sau o transfuzie de sânge -, după care gravida nu a fost vaccinată”, a explicat dr. Zorela Adriana Sgarbură, medic primar Obstetrică-Ginecologie, într-un interviu acordat pentru www.SănătateaTv.ro.
 
Gravida cu Rh negativ trebuie atent monitorizată pe întrega perioadă a sarcinii, cu precădere însă în primul şi ultimul trimestru de sarcină când riscurile în ceea ce priveşte fătul sunt mult mai mari. În ultimul trimestru de sarcină, medicii trebuie să verifice în mod constant nivelul anticorpilor din sânge tocmai pentru a stabili momentul cel mai potrivit pentru naştere astfel încât riscurile asupra nou-născutului să nu existe sau să fie minime.
 
„Reluăm titrarea anticorpilor în ultimul trimestru de sarcină, când o vom face frecvent pentru a depista momentul în care organismul gravidei creează anticorpi împotriva sarcinii în curs. Acești anticorpi nu trebuie lăsați să crească prea mult, în sensul în care punem în balanță titrul anticorpilor și efectele pe care acel titru le poate avea asupra fătului, nou-născutului. Efectele pot fi dezastruoase, ele încep cu anemie severă, dar continuă cu anasarca fetoplacentară și cu decesul in utero al fătului. De aceea trebuie foarte bine echilibrat momentul în care fătul să vină pe lume, înainte ca leziunile legate de incompatibilitate să fie ireversibile”, a mai precizat dr. Zorela Adriana Sgarbură.
 
Sursa: SanatateaTV