Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hans Klemm, Ambasadorul SUA in Romania saluta adoptarea Legii antifumat

Hans Klemm, Ambasadorul SUA in Romania saluta adoptarea Legii antifumat

16 februarie 2016    
Consumul de tutun este principalul factor de risc pentru bolile netransmisibile în România, fiind responsabil de decesul a peste 40.000 de persoane anual, potrivit specialiștilor. Din acest total, peste 5.000 de decese sunt cauzate de fumatul pasiv. De altfel, studiile arată că românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre toți cetățenii europeni.
 
În acest context, în primăvara anului 2015 Coaliția România Respiră a lansat o campanie de conștientizare a populației în ceea ce privește măsurile antifumat și de promovare a unei inițiative care să interzică fumatul în spațiile publice închise.
 
După mai multe dezbateri, Legea nr. 15/2016, de modificare a Legii 349/2002, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a fost adoptată și declarată constituțională, urmând a intra în vigoare în data de 16 martie 2016.
 
Inițiativa și reușita acesteia a fost extrem de apreciată nu doar la nivel național, cât și internațional.
 
„Vă felicit pentru adoptarea legii care interzice fumatul în spații publice. Statele Unite ale Americii sprijină România în lupta împotriva efectelor fumatului. Noua lege va proteja populația de fumatul la mâna a doua și va duce la o Românie mai sănătoasă. Iar o Românie mai sănătoasă înseamnă o Românie mai prosperă”, a declarat Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, în cadrul evenimentului de presă „Legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise - un model de democrație participativă, susținută de experții medicali, în beneficiul sănătății publice” organizat în data de 16 februarie 2016 la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.
 
Prezentă la evenimentul de presă, dr. Diana Păun, consilier de stat în Administrația Prezidențială, a declarat: „26,7% din populația peste 15 ani fumează zilnic. Mai exact, din 5 milioane de fumători, 4,4 milioane fumează zilnic. 42 de mii de români mor anual din cauza complicațiilor date de fumat. În ceea ce privește numărul fumătorilor pasivi care își pierd viața din cauza expunerii la fumul de țigară, acesta urcă la 5.000. Patologiile asociate fumatului duc la costuri foarte mari. În acest context, reiterez importanța prevenției și educației pentru sănătate, care trebuie să fie prioritatea zero pentru orice sistem de sănătate. Adoptarea formei modificate a legii care interzice fumatul în spațiile publice închise este un prim pas spre prevenirea bolilor cronice, în special a cancerului.”
 
Evenimentul de presă a fost prilejuit de adoptarea Legii nr. 15/2016 privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

    

Sursa: SanatateaTV