Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
MS: Datele preliminare ale anchetei epidemiologice desfasurate in cazul copiilor internati la Spitalul Marie Curie

MS: Datele preliminare ale anchetei epidemiologice desfasurate in cazul copiilor internati la Spitalul Marie Curie

16 februarie 2016    
Ministerul Sănătății a făcut publice datele preliminare ale anchetei epidemiologice desfășurate în cazul copiilor internați cu boală diareică acută la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie din Capitală:
 
 -     Debutul bolii a avut loc într-o perioadă de 2 săptămâni, cu un cumul de 4 cazuri în datele de 31 ianuarie și 1 februarie 2016
-     Distribuția cazurilor nu indică o sursă unică de îmbolnăvire
-      DSP Argeș a recoltat probe de apă plată, apă de rețea și lapte praf atât din comerț, cât și de la domiciliile copiilor, iar rezultatele  au fost conforme, cu excepția a două probe recoltate de la domiciliul  unor copii.
-      Sindromul de deshidratare acută, consecință a manifestărilor diareice a reprezentat un factor important în evoluția ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la serviciile medicale în vederea instituirii tratamentelor de rehidratare
-     Nu toți copiii au prezentat anemie hemolitică, parte componentă obligatorie a SHU
-      Începând de ieri a fost instituit un sistem de declarare zilnică a tuturor cazurilor de boală diareică severă/SHU din toate unitățile sanitare la copii sub 5 ani
-      Până în prezent din datele menționate în foile de observație, nu s-a indentificat nicio legatură între cazuri
  
Referitor la ipoteza aparută în mass-media  referitoare la corelarea  vaccinurilor administrate copiilor  și cauza îmbolnăvirilor, această eventualitate, potrivit datelor preliminare, este exclusă din următoarele considerente:
 
·         Copiii au vârste diferite, între 5 luni și 1 an și 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent și altul cu ROR)
·         Din loturile de vaccin administrat în județul Argeș au fost vaccinați și copii din alte județe
·         Nu există nici o informație de natură științifică privid asocierea dintre vaccin și SHU.
 
Conform informărilor primite de către Ministerul Sănătății, astăzi, 16 februarie 2016, au fost externați doi dintre copiii  cu  sindrom hemolitic uremic (SHU), aflați  în secția de nefrologie a Spitalului Marie Curie”. Este vorba despre doi copii care nu au necesitat dializă peritoneală.
 
Alți 8 copii cu SHU  vor rămâne internați în continuare, 4 dintre aceștia la secția de nefrologie, iar ceilalți 4 copii la ATI.
 
În prezent, 6 copii sunt dializați peritoneal, evoluția acestora fiind staționară spre favorabilă. Într-un singur caz, starea de sănătate a copilului este gravă, acesta fiind ventilat mecanic în secția de terapie intensivă (ATI).
 
De asemenea,  rezultatele testelor și probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Pitești atestă faptul că nu există focar de infecție în acest spital.
 
În ultimele 5 zile niciun copil din județul Argeș sau din alte zone ale țării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.
 
La data de 16 februarie 2016, un număr total de 12 cazuri au fost diagnosticate cu sindrom diareic sever cu deshidratare, unele dintre acestea au necesitat dializă, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Sănătății.
 
Primul copil a fost internat în Spitalul Marie Curie a fost în data de 31 ianuarie 2016. Este vorba despre un copil care s-a prezentat direct la acest spital fiind un caz cunoscut cu o boală digestivă din naștere; rezultatul coproculturilor a fost negativ. Domiciliul de rezidență –Pitești.
 
Ulterior, în perioada 31 ianuarie -12 februarie 2016,  alți 11 copii au fost internați prin transfer în Spitalul Marie Curie, după cum urmează: 9 din județul Argeș, 1 din Craiova și 1 din București.
 
Unul dintre copii  a decedat în 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit în dimineața zilei de 15 februarie 2016. În acest caz, Institutul Național Cantacuzino a infirmat prezența E.coli.
 
Copilul din Craiova s-a prezentat cu diagnostic de invaginație intestinală în vederea unei intervenții chirurgicale.
 
Copilul din București este diagnosticat cu infecție virală digestivă cu rotavirus. Coprocultura recoltată de la acest copil și testate la Institutul Cantacuzino este negativă pentru E. Coli.
 
Cei 10 copii cu domiciliul în jud. Argeș provin din localități diferite ale județului și au vârste diferite, cuprinse între 7 luni și 1,5 ani.
 
Coproculturile testate la Institutul Cantacuzino de la ultimile 3 cazuri internate la Spitalul Marie Curie în datele de 9 și 10 februarie 2016 au fost negative pentru E. Coli.
Între acestea se află și copilul care a decedat în data de 14 februarie.
 
În ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boală diareică acută complicate la copiii din județul Argeș care să fie transferate către spitalele din București.
 
Ancheta epidemiologică va continua pentru a verifica posibilitatea existenței altor surse de alimente de origine animală (produse lactate nepasteurizate, carne de vită) care ar putea fi sursa îmbolnăvirii.
 
Ministerul Sănătății va anunța rezultatele anchetei.

    

Sursa: SanatateaTV