Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
OMS: Infectia cu HIV in Europa. Pacientii seropozitivi ajung la medic in stadii avansate, cu multiple insuficiente de organ.

OMS: Infectia cu HIV in Europa. Pacientii seropozitivi ajung la medic in stadii avansate, cu multiple insuficiente de organ.

06 martie 2016    
Problematica pacienților cu virusul imunodeficienței umane (HIV) este una complexă ce include atât corpul medical cât și pacienții. Lipsa de informare și de conștientizare a acestei afecțiuni cronice are un impact important asupra societății, prin prisma costurilor foarte mari implicate, arată Organizația Mondială a Sănătății.
 
Accesul scăzut la unitățile medicale pentru testare și consiliere pentru orice individ cu HIV arată de fapt că nu se cunoaște status-ul privindinfecția HIV. Un alt aspect este legat de inițierea târzie a unui tratament antiretroviral, ce include foarte multe medicamente imunosupresoare. Mai exact, pacienții seropozitivi se adresează în stadii avansate ale bolii, când deja sunt instalate multiple insuficiențe de organ, iar din acest motiv morbiditatea și mortalitatea cresc foarte mult, potrivit OMS.
 
De asemenea, accesul la terapia antiretrovirală de salvare este inadecvat în numeroase țări europene. Drept urmare, pacienții care au nevoie de terapie antiretrovirală de cele mai multe ori nu-l primesc. În plus, această situație are loc și din teama de discriminare și stigmatizare cu care acești pacienți se întâlnesc frecvent. OMS precizează că în Europa Centrală și de Est doar 19% din totalul persoanelor estimate a fi diagnosticate cu HIV au primit o terapie antiretrovirală în 2014.
 
În Europa de Est situația este una diferită, dată fiind și incidența crescută a pacienților cu tuberculoză. În acest fel, co-infecția HIV și a bacilului Koch crește numărul de decese. În același timp, HIV crește incidența cazurilor de tuberculoză – imunitatea pacienților este scăzută, iar frecvența infecțiilor este crescută-, mai arată OMS.
 
O altă co-infecție în cazul pacienților cu HIV este cea cu virusurile hepatice cronice – în special cu virus hepatitic de tip C(VHC). Astfel, OMSprecizează că trei sferturi din totalul de pacienți din Europa care au HIV prezintă și infecție VHC.
 
În 2015, OMS raporta că în Europa de Est creșterea numărului pacienților infectați cu HIV se datorează raporturilor sexuale neprotejate - heterosexualilor.  De asemenea, raportările mai arată că două din trei cazuri noi de infectare cu HIV se înregistrează printre nativii europeni, în timp ce persoanele de origine străină, inclusiv migranții, reprezintă doar o treime din cazurile noi diagnosticate cu HIV
Sursa: SanatateaTV