Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Vineri, 22 iun 2018      18:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Premiera medicala la Institutul Inimii din Cluj

Premiera medicala la Institutul Inimii din Cluj

20 decembrie 2010    
Share pe Facebook

Specialiştii italieni aduc tehnica transplantului de inimă artificială în România! Tehnica medicală prin care vor fi realizate aceste transplanturi de inimi artificiale, a fost prezentată la Institutul ''Niculae Stăncioiu'' din Cluj-Napoca de către o echipă de medici italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' din Roma.

Tehnica medicală este o premieră pentru ţara noastră, iar primele transplanturi de inimi artificiale vor fi efectuate în 2011, pe pacienţi selectaţi de pe liste de aşteptare. Transplanturile de inimi artificiale vor fi efectuate de către specialiştii italieni împreună cu chirurgii cardiovasculari clujeni, care au fost îndrumaţi de reputatul profesor universitar Mircea Bârsan, şef al Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Institutului Inimii.
 
Echipa din România este bine pregătită şi poate să ducă la îndeplinire astfel de intervenţii chirurgicale complexe, iar o astfel de tehnică medicală, de susţinere a funcţiei ventricolului stâng printr-o pompă alimentată cu baterii, reduce rata mortalităţii pacienţilor cu insuficienţă cardiacă.
 
Inima artificială se numeşte Jarvik 2000 şi este un dispozitiv modern, foarte costisitor în comparaţie cu dimensiunile sale (90 de grame, un diametru de 2,5 centimetri şi o lungime de 5,5 centimetri), iar transplantul este definitiv, inima funcţionând pe baza bateriei care alimentează permanent dispozitivul.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2008, în România au fost efectuate 120 de transplanturi de rinichi, 45 de transplanturi de ficat şi 18 transplanturi de cord de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. În anul 2009, 119 persoane au donat rinichi sau o parte din ficat, iar 42 de persoane au fost donatoare multiple.
 
Partenerii italieni de la Spitalul ''Bambino Gesu'' vor dona aceste inimi artificiale pacienţilor din România şi vor colabora pe termen lung cu Institutul Inimii ''Niculae Stăncioiu'', la numai două luni de la premiera mondială a primului transplant permanent de inimă artificială din lume, efectuat de către aceştia.
 
Sursa: SanatateaTV