Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Preventia, diagnosticul precis, abordarea personalizata in oncologia feminina, dezbatute pe larg la Timisoara

Preventia, diagnosticul precis, abordarea personalizata in oncologia feminina, dezbatute pe larg la Timisoara

15 martie 2016    
Specialiști cu experiență în oncologie și în arii medicale conexe au dezbătut la Timișoara problematica afecțiunilor oncologice la femeile din România în cadrul conferinței-dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”.
 
Medicii au pus accent pe importanța efectuării periodice a controalelor medicale și pe informarea continuă astfel încât să se poată preveni apariția unor tipuri de cancer sau diagnosticarea lor în stadii incipiente.
 
„(...) ca și programe de prevenție, cred că este cazul să ne implicăm mai mult. Toți medicii din toate specialitățile până la urmă. Începând cu medicina primară, medicul de familie care ar trebui să deruleze programele de screening. De acolo cred că trebuie să înceapă Programele de instruire – pacientul practic să fie primul informat de medicul de familie. Și doamnele să fie informate să-și facă controale periodice. Pentru prevenirea și diagnosticul precoce în cancerului de sân medicul de familie să le recomande ca o dată pe an să-și facă o mamografie începând cu vârsta de 45 de ani. Să se prezinte și să facă mamografia. Dacă există suspiciune mare, medicul de familie să îndrume către oncolog și oncologul mai departe către chirurgul ginecolog. Aici joacă un rol important medicul de familie, unde, practic, se plânge prima oară femeia că am probleme digestive, că „am constipație”, că „am diaree”, diverse simptome nespecifice. La o femeie peste 40 de ani ar fi bine să ne gândim că ar fi vorba de o afecțiune de genul acesta - o tumoră ovariană”, a explicat Dr. Roxana Scheușan, Medic Oncologie Medicală, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.
 
Diagnosticul precis și inovația terapeutică sunt extrem de importante în lupta împotriva cancerului. Un diagnostic corect pus și administrarea unui tratament personalizat contribuie atât la creșterea ratei de supraviețuire în cancerele de sân și de ovar cresc, cât și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu cancer.
 
„În ultimii ani, știm tot mai multe despre determinismul genetic al acestor cancere și folosim aceste informații pe de-o parte pentru a avea o dovada certa a predispoziției – se fac testările de rigoare, pentru genele BRCA1 și 2 și alte gene. De altfel și aceste două gene argumentează sau pun în vedere că există predispoziție și pentru alte cancere, nu numai pentru cancerele de sân și ovar – dar mai există și alte testări genetice, care pot însoți diagnosticul. (...) în consultul genetic sau în îndrumarea legată de o familie cu un istoric familial pozitiv, medicul genetician va ști să analizeze, să calculeze exact riscul și va găsi și argumentele pentru investigațiile care se recomandă sau pentru măsurile de prevenire în acest sens. Sigur, cele mai multe cancere au o componentă genetică”, a precizat prof univ. dr. Maria Puiu, Președinte Societatea  Română de Genetică Medicală.
 
Pe lângă factorii genetici, există o serie de factori de risc care pot contribui la apariția cancerului, dar care pot fi influențabili. Potrivit, Dr. Daniela Sîrbu, Medic Oncologie Medicală, Centrul de Oncologie Oncohelp, printre factorii de risc se numără sedentarismul, obezitatea, alimentația bogată în dulciuri rafinate sau în grăsimi, alcoolismul, utilizarea anticoncepționalelor.
 
În cadrul Conferinței a fost adusă în discuție și problematica afecțiunilor oncologice în mediul rural, acolo unde asistența medicală și informarea sunt deficitare. Printre problemele întâlnite în rândul femeilor de la sate se regăsesc prezentarea la medic în stadii avansate ale bolii și accesul inegal la tratament, după cum a menționat Dr. Cristina Oprean, Medic Primar Oncologie, Centrul de Oncologie Oncohelp.
 
Afecțiunile oncologice au un impact foarte mare asupra persoanelor diagnosticate și asupra familiilor acestora, astfel încât existența unui suport psihologic este esențial. Iasna Boghicevici, Psiholog clinician, Centrul de Oncologie Oncohelp, a subliniat faptul că pacienții oncologici trec prin mai multe faze emoționale – șocul, negarea, tristețe, faza de furie, faza de negociere și în final, faza de acceptare.
 
Seria de conferințe-dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” s-a desfășurat concomitent în patru orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, unde specialiști cu experiență vastă în Oncologie și în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societății civile și ale asociațiilor de pacienți din sfera Oncologiei au adus în prim-plan importanța prevenției, a diagnosticului precoce și precis, precum și a abordării personalizate în îngrijirea femeilor cu cancer.
 
Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimește viața în dar”, care își propune furnizarea de informații de interes general referitoare la problematica afecțiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesioniștilor în domeniul sănătății, atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg.
 
*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca în cadrul campaniei „REprimește viața în dar”.

Management evenimente: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical. 

Sursa: SanatateaTV