Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Provocarile cancerului la femei, dezbatute la Conferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Bucuresti

Provocarile cancerului la femei, dezbatute la Conferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Bucuresti

08 martie 2016    
Cancerul de sân are cea mai ridicată incidență în rândul femeilor din România, fiind totodată și principala cauză de mortalitate prin cancer la femei. 1 din din 5 femei cu cancer de sân din țara noastră descoperă boala abia în stadiul II sau III, potrivit studiul OncoMonitor 2014.
 
Un Raport Cancer Country Profiles al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în România au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer de col uterin, doar în anul 2014.
 
În acest context, specialiștii cu experiență în oncologie și în arii medicale conexe au dezbătut, la București, problematica afecțiunilor oncologice la femeile din România în cadrul Conferinței-dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”.
 
„Dacă în 1990 erau 50.000 de cazuri noi de pacienți diagnosticați cu cancer, în 2013, numărul a crescut la 67.300 (cu 14% creșterea). De asemenea, dacă în 1990 erau 34.000 de decese, atunci  în 2013 s-au înregistrat 41.000 de astfel de decese din cauza cancerului. Deci și numărul deceselor a crescut pentru această patologie. E o creștere a îmbolnăvirilor prin cancer din cauza mai multor factori: îmbătrânirea populației, obezitate, alimentație, hipertensiune arterială etc. (...)Pentru femei, mortalitatea este cauzată de cancerul de sân, colorectal, bronhopulmonar și ovarian. Incidența crescută se înregistrează în cancerul de sân, de col, colorectal, bronhopulmonar și ovarian. (Cancerul, n.r.) Este o afecțiune la care a crescut foarte mult incidența”, a precizat Șef lucr. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, Șef Secție Oncologie Medicală I, Institutul Oncologic București.
 
Un factor de risc important, în cazul cancerelor de sân și ovarian, îl reprezintă istoricul familial. O parte din cazurile acestor tipuri de cancer survine din cauza unor predispoziții genetice.
 
„(…) 5-10% din cazurile de cancer de sân sunt date de mutații genetice –BRCA 1 și BRCA2. Riscul crește odată cu apariția acestor mutații.  Există posibilitatea de testare genetică – unde se confirmă mutațiile BRCA1 și BRCA2 – în care putem schimba programul de management. (…) Mastectomia profilactică previne în 95% din cazuri apariția cancerului de sân.”, a explicat Dr. Florina Nedelea, Coordonator Departament de Genetică Medicală, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia.
 
Ca măsură de prevenire a afecțiunilor oncologice, specialiștii prezenți în cadrul conferinței desfășurate la București au subliniat rolul educației populației, încă din școală.
 
„Prevenția se face prin programe coerente. Practic, pacientul educat se prezintă la controale preventive. Media să dea același mesaj. Există Programul Național pentru Cancerul de col, însă vin foarte puține paciente în stare aparent sănătoasă. Comunicarea cu pacientele e o experiență tristă. (...) programele de prevenție au și costuri. Referitor la cancerul de ovar – mi se pare un vis să facem prevenție. La cancerul de sân (prevenția, n.r.) a început să miște ceva, însă foarte greu. Trebuie un program coerent, cu o comunicare făcută centripet.”, a precizat Dr. Adriana Mihalaș, medic de familie.
 
La capitolul îngrijire a pacientului cu cancer, pe lângă nevoia abordării personalizate, complementar a fost subliniată nevoia suportului psihologic pentru pacient, dar și pentru aparținători.
 
Astfel, conf. univ. dr. Carmen Orban, Manager al Institutului Clinic Fundeni, a subliniat că „La noi (Institutul Fundeni, n.r.) nu există secție fără psiholog. Ca nou concept: accesul aparținătorilor la psiholog. Împreună depășim boala. Prevenția e foarte importantă. Cel mai important aspect: Educația! Trebuie să facem generații informate, educate! Trebuie insistat! Nu abandonat! (...) prevenția duce la costuri mai puține. Noi (la Institutul Fundeni, n.r.) nu am refuzat niciun pacient. Orice pacient trebuie să aibă acces la sănătate. Cred că munca în echipă dă rezultate.”
 
Seria de conferințe-dezbatere„Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” s-a desfășurat concomitent în patru orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, unde specialiști cu experiență vastă în Oncologie și în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societății civile și ale asociațiilor de pacienți din sfera Oncologiei au adus în prim-plan importanța prevenției, a diagnosticului precoce și precis, precum și a abordării personalizate în îngrijirea femeilor cu cancer.
 
Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimește viața în dar”, care își propune furnizarea de informații de interes general referitoare la problematica afecțiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesioniștilor în domeniul sănătății, atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg.
 
*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca în cadrul campaniei „REprimește viața în dar”.

Management evenimente: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical.   

Sursa: SanatateaTV