Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sanatatea femeilor si problematica afectiunilor oncologice, dezbatute pe larg la Cluj-Napoca

Sanatatea femeilor si problematica afectiunilor oncologice, dezbatute pe larg la Cluj-Napoca

14 martie 2016    
Specialiști cu experiență vastă în oncologie și în arii medicale conexe au dezbătut la Cluj-Napoca problematica afecțiunilor oncologice la femeile din România în cadrul conferinței-dezbatere „Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia”.
 
Medicii au subliniat astfel importanța educației sanitare care ar putea contribui la o scădere a cazurilor de paciente afectate de cancer.
 
„Informarea întregii populații feminine asupra prezenței cancerului este cea mai importantă idee de azi (7 Martie 2016, n.r.), iar informațiile false trebuie combătute.(...) susțin ideea unei materii de educație în sănătate în școli. În țările nordice există deja din anii ‘70, iar scăderea cazurilor de cancer a fost majoră”, a precizat Prof. univ. dr. Anca Dana BuzoianuDecan al Facultății de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
 
Discuțiile au fost concentrate cu precădere pe cancerul de sân și câncerul de ovar, prin prisma unor problematici complexe pe care le implică: în România, cancerul de sân are cea mai ridicată incidență și mortalitate. Cancerul de ovar, în schimb, este considerată o afecțiune „rară”, dar necruțătoare, dat fiind că în majoritatea cazurilor este depistat în stadii avansate.
 
Dacă pentru cancerul de sân se poate interveni eficient prin metode de screening, în ceea ce privește  cancerul de ovar investigații sau teste de depistare precoce nu există, au atras atenția specialiștii.
 
Cancerul de sân depistat în stadiul I este 100% vindecabil. În acest sens, se recomandă efectuarea mamografiei femeilor cu vârsta după 50 de ani, în fiecare an. Trebuie explicat că fiecare femeie trebuie să meargă la investigații. În ceea ce privește cancerul ovarian, nu există încă un test screening pentru depistare în faza precoce”, a explicat dr. Adriana Melnic, Director Executiv Societatea Română de Cancer.
 
În ceea ce privește factorii de risc pentru cancerul de sân, Dr. Carmen Bodale, Medic specialist Oncologie Medicală a evidențiat fumatul, alcoolul, istoricul familial și utilizarea anticoncepționalelor înainte de prima sarcină, dar și ulterior - ce trebuie supravegheată de medic.
 
Referitor la îngrijirea pacientului cu cancer, pe lângă nevoia abordării personalizate, a fost subliniată nevoia suportului psihologic atât pentru pacient, cât și pentru aparținători. În acest context, Șef. Lucr. Dr. Codruța PopescuDepartamentul de Consiliere pedagogică și orientare profesională, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a subliniat că pacienții oncologici trec prin mai multe stări psihice negative – de frică, furie, nesiguranță -  și că pentru durere există tehnici de control.
 
Seria de conferințe-dezbatere„Dialoguri pentru viață: Sănătatea feminină și Oncologia” s-a desfășurat concomitent în patru orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, unde specialiști cu experiență vastă în Oncologie și în arii de practică medicală conexe, alături de reprezentante ale societății civile și ale asociațiilor de pacienți din sfera Oncologiei au adus în prim-plan importanța prevenției, a diagnosticului precoce și precis, precum și a abordării personalizate în îngrijirea femeilor cu cancer.
 
Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimește viața în dar”, care își propune furnizarea de informații de interes general referitoare la problematica afecțiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesioniștilor în domeniul sănătății, atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg.
 
*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca în cadrul campaniei „REprimește viața în dar”.
Management evenimente: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical.    
Sursa: SanatateaTV