Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Saptamana de constientizare a bolilor congenitale de inima

Saptamana de constientizare a bolilor congenitale de inima

13 februarie 2017    
Anomaliile congenitale reprezintă principala cauză de deces în cazul sugarilor și copiilor, precum și de boală cronică sau dizabilitate – în cazul în care defectul este „reparat”.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la nivelul anului 2015 au fost înregistrate la nivel global peste 2.68 de milioane de decese în perioada neonatală, printre cauze fiind anomaliile congenitale – cardiovasculare, de tub neural sau sindrom Down. De altfel, 8 din 1000 de nou-născuți pot fi afectați de o malformație congenitală a inimii.
 
Bolile congenitale ale inimii reprezintă o problemă de sănătate care schimbă viețile pacietului, familiei și implică o muncă de echipă în lumea medicală. Există peste 35 de astfel de malformații, printre care, cele mai frecvente sunt stenoza aortică, defectul de sept atrial, defectul de sept atrio-ventricular, cardiomiopatiile, coarctația de aortă, transpoziția complexă a marilor artere, anomalia Ebstein, sindromul Eisenmenger, sindromul hipoplastic al inimii stângi sau drepte, persistența ductului arterial, stenoza pulmonară, tetralogia Falot, atrezia de tricuspidă. Toate acestea reprezintă anumite anomalii ale inimii copilului imediat după naștere sau imediat după ce femeia află că este gravidă. Malformațiile congenitalele ale inimii pot fi „găuri” între camerele inimii (atrii sau ventricule), pot afecta valvele din interiorul inimii sau pot fi malformații severe – care pot duce la absența unei „cămăruțe” sau chiar absența unor valve sau a mai multor structuri ale inimii (artere și vene care transportă sângele către și dinspre inimă).
 
Printre cauzele care conduc la aceste anomalii se află factorii de mediu (expunerea la pesticide și alte chimicale, alcool, tutun, radiații în timpul sarcinii), infecțiile maternale (sifilis și rubeolă) sau statusul nutrițional al mamei, precizează OMS.
 
Malformațiile congenitale ale inimii pot fi prevenite prin depistarea precoce a posibilității apariției acestora în cele trei perioade, respectiv în perioada preconcepției, în timpul sarcinii și după naștere.
 
Astfel, screening-ul preconcepțional poate fi util pentru a identifica mamele cu risc de a transmite copilului tulburările specifice. Screening-ul acesta include obținerea istoricul familial și screening-ul purtător – util în țările în care căsătoria consanguină este comună. Screening-ul Periconcepțional (sau cel din timpul sarcinii) poate include screening-ul în cazul mamelor tinere sau mai în vârstă, precum și screening-ul în cazul în care mama consumă alcool, fumează în timpul sarcinii. Ultrasunete pot fi utilizate pentru a detecta sindromul Down și anomaliile structurale majore în timpul primului trimestru de sarcină, precum și anomaliile fetale severe din al doilea trimestru. Sângele matern poate fi testat pentru markerii placentari -predicție a riscului de anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural, pentru ADN-ul liber fetal care indică mai multe afecțiuni cromozomiale. Testele de diagnostic, cum ar fi prelevarea probelor corionice și amniocentezei pot fi folosite pentru a diagnostica anomalii cromozomiale și infecții ale femeilor cu risc ridicat. Screening-ul neonatal include examenul clinic și screening-ul tulburărilor producției de sânge, metabolismului și hormonilor. Screening-ul pentru surditate și defectele cardiace, precum și depistarea precoce a altor anomalii congenitale, pot facilita salvarea pacientului și pentru a preveni progresia altor deficiențe fizice, intelectuale, vizuale sau auditive. În plus, în unele țări copiii sunt testați în mod obișnuit pentru anomalii ale tiroidei sau glandelor suprarenale înainte de a părăsi unitatea de maternitate.
 
Tratamentul copiilor cu defecte congenitale ale inimii se recomandă a fi efectuat în primele zile după naștere – maximum câteva luni.
 

Săptămâna 7-14 februarie este dedicată Conștientizării bolilor congenitale ale inimii, eveniment propus de Consorțiul de Sănătate publică a bolilor congenitale ale inimii (CHPHC, Statele Unite). Cu această ocazie pediatrii sunt sfătuiți să educe adolescenții și pacienții tineri, precum și pe părinții lor despre modul de îngrijire pentru aceia care trăiesc cu un defect cardiac congenital

Sursa: SanatateaTV