Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Specialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata

Specialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata

14 februarie 2016    

Ecografia de şold în cazul copiilor care se nasc cu displazie sau cu luxaţie de şold trebuie făcută chiar din prima lună de viaţă, tocmai pentru a stabili gradul de imaturitate al şoldului şi forma acestuia astfel încât să se poată aplica cu eficienţă un tratament ortopedic, potrivit unui comunicat de presă.

„Există totuși un procent foarte mare de nou-născuți care se nasc cu o imaturitate a șoldului de diferite grade, de la forme ușoare determinate de poziții dificile intrauterine până la forme severe determinate de factori genetici (displaziile congenitale). Aprecierea imaturității șoldului și recomandările pentru un tratament adecvat care să ducă la recuperarea acestei întârzieri fără a depăși perioada de dezvoltare maximă naturală a șoldului (în primele 3 luni de la naștere) o poate face doar un specialist instruit și cu experiență în ortopedia pediatrică. (...) Tocmai în primele 2-3 săptămâni de viață ale nou-născutului ecografia de șold are o maximă valoare”, a precizat în comunicatul de presă dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru în cadrul unei clinici private.

Totodată, specialistul spune că ecografia este recomandată în astfel de cazuri, şi nu radiografia, tocmai pentru că nu prezintă riscuri pentru copil. Mai exact, nu expune copilul la radiații nocive (ultrasunetele sunt inofensive), timpul de examinare este foarte scurt, nu necesită condiţii speciale de examinare, permite evaluarea în dinamică a șoldului, iar acuratețea măsurătorilor este de mare valoare în diagnosticul de certitudine (gradul de osificare relevat prin unghiul alfa care ne arată gradul de transformare a cartilajului în os).

Istoria explorării ultra-sonografice a șoldului la nou-născut și sugar a început în România în urmă cu aproximativ 7 ani, deși în Europa este prezentă de zeci de ani.

 

 

Sursa: SanatateaTV